σχολιο μας: το οχι αλλα μετρα του βενιζελου ηταν για τους…ιθαγενεις

 
 

Περικοπές επικουρικών και εφάπαξ ενστόλων με το πολυνομοσχέδιο

«Σκούπα»

10:55 | 30 Ιουλ. 2014
Τελευταία ανανέωση 11:01 | 30 Ιουλ. 2014
 

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις των αστυνομικών και των συνταξιούχων ιδρυμάτων του εμπορικού ναυτικού από τον Ιανουάριο του 2015, μειώσεις στα εφάπαξ των πολιτικών υπαλλήλων, καθώς και των μετοχικών ταμείων στρατού, αεροπορίας και ναυτικού, προβλέπει, μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της δόσης. Παράλληλα, διευρύνεται η λίστα των υπόχρεων υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες. Επιπλεόν, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται η  σύσταση 5μελούς επιτροπής στη Βουλή που θα ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες για να εντοπίζει το μαύρο πολιτικό χρήμα.

 

Η δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και η ένταξη σε αυτό του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού, θα επιφέρει τις αντίστοιχες μειώσεις στις επικουρείς συντάξεις . Μειώσεις θα φέρει και ο συντελεστής βιωσιμότητας και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ΜΤΠΥ) όπως και στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.

Πάντως, για τους ενστόλους, στο πολυνομοσχέδιο προστέθηκε η πρόβλεψη ότι τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ θα μπορούν να μετατραπούν σε Επαγγελματικά Ταμεία.

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται επίσης:

  • Ένταξη στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και της Κεντρικής Διοίκησης ή του Δημοσίου ή του κράτους, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής. Οι παροχές των φορέων αυτών θα προσαρμόζονται στο ύψος των εσόδων ώστε να μην υπάρχουν ελλείμματα.
  • Κατάργηση και άλλων φόρων υπέρ τρίτων πέραν αυτών που ήδη καταργήθηκαν με τον προηγούμενο νόμο. Πρόκειται για τους φόρους που χρηματοδοτούσαν τα επικουρικά ταμεία δημοσίων υπαλλήλων (τέως ΤΕΑΔΥ) και Ε.Τ.Α.Α. – Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών.

Οι αλλαγές αυτές που αφορούν τα επικουρικά ταμεία, τα ταμεία εφάπαξ και τους πόρους χρηματοδότησή τους, αποτελούν τις πέντε διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Τα πόθεν έσχες

Διευρύνεται η λίστα των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, όπως προβλέπει το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, και αφορά άτομα που έρχονται σε επαφή με δημόσιο χρήμα.

Μεταξύ άλλων πόθεν έσχες θα πρέπει να υποβάλλουν: Πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και δημοσιογράφοι, όσοι εμπλέκονται με την ιδιοκτησία ή τη διοίκηση διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και γενικότερα αιρετοί, όλοι όσοι μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών προμηθειών, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και του Χρηματιστηρίου, γιατροί του ΕΣΥ, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριακοί φύλακες αλλά και δασάρχες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή αθλητικών ανώνυμων εταιρειών.

Σύμφωνα με τα Νεά, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται σε ετήσια βάση, με ηλεκτρονικό τρόπο από το 2015 και κάθε προσαύξηση της περιουσίας θα πρέπει να συνδέει το έσχες με το πόθεν. Ο έλεγχος  θα γίνεται με τη διασταύρωση στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9. Επιπλέον προβλέπεται ηλεκτρονικός έλεγχος των δαπανών διαβίωσης.

Πενταμελής επιτροπή στη Βουλή 

Παράλληλα, προβλέπεται η  σύσταση 5μελούς επιτροπής στη Βουλή  για τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες με στόχο των εντοπισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος.

Η μόνιμη αυτή επιτροπή θα απαρτίζεται από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και ενός υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, προσώπων δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας.

Παράλληλα, προβλέπεται η τροποποίηση της σύνθεσης των άλλων οργάνων ελέγχου, θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s