Από το «όλον» στο «ανύπαρκτον» ΠΑΣΟΚ

Από το «όλον» στο «ανύπαρκτον» ΠΑΣΟΚ
By Λώρη Κέζα – November 14, 2016 – 12:36
Share on Facebook Tweet on Twitter

Η φράση «είστε ορντινάτσες του εκάστοτε προέδρου» έλαβε βραβείο ατάκας στη συνάθροιση του ΠΑΣΟΚ. Το σαββατοκύριακο συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και ο Βαγγέλης Βενιζέλος άρθρωσε τη φράση που δίνει τίτλο σε άρθρα και υλικό στα παραπολιτικά.

Υπήρξαν κι άλλα στιγμιότυπα. Ο Βενιζέλος μαλλί με μαλλί με τη Φώφη Γεννηματά, σε διαλόγους που θυμίζουν καβγαδάκι ερωτικό, «εσύ έπρεπε να με πάρεις, όχι εγώ, εσύ να ξεροσταλιάζεις στα σκαλοπάτια μου, όχι εγώ» και αφορούν κάτι δικό τους σε σχέση με την γραμμή του κόμματος. Σε άλλο ενσταντανέ ο Βενιζέλος λογομαχεί με τον Λοβέρδο, «δεν έχεις το θάρρος», «γιατί τα λες αυτά, γνωριζόμαστε 40 χρόνια αφού».

Σε αυτά τα μικρά κι ασήμαντα εστιάζουν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, με αυτά ασχολείται το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Ασχολείται δηλαδή με όσα βρίσκονται έξω από το πολιτικό πλαίσιο, ασχολείται με το παραπολιτικό, με το αδιάφορο, με όσα παραπέμπουν σε επιθεώρηση, με τα αναλώσιμα της ημέρας.

Στο άλλο άκρο θα ήταν μια συνάντηση διαχειριστικού τύπου, δηλαδή να εμφανιζόταν κάθε στέλεχος με μια λύση σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα, για τα αστικά λεωφορεία, για το μάθημα των θρησκευτικών, για τις επιδοτήσεις που καθυστερούν. Από το ένα άκρο ως το άλλο άκρο υπάρχει ο προσδιορισμός της πολιτικής θέσης, που πρέπει να είναι ξεκάθαρος.

Τι σημαίνει θεωρητικά και πρακτικά η «πολιτική των ίσως αποστάσεων» που προτείνει η Φώφη Γεννηματά; Σημαίνει μήπως να μην αφήνουν καμία δήλωση να πέσει κάτω και να απαντούν σε όλα, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Δημοκρατία; Σημαίνει ότι τη μια θα συστρατεύονται με τους μεν, την άλλη με τους δε;

Το συμπέρασμα του διημέρου της κεντροαριστεράς δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι η φυσιογνωμία του και η πολιτική του την παρούσα ιστορική στιγμή. Η Φώφη Γεννηματά αποσαφηνίζει το τι δεν είναι το ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό το ξέρουν όλοι. Τα στελέχη αναλύουν με σοβαρό ύφος στιχομυθίες που έγιναν στα σκαλοπάτια και συναντήσεις στα εστιατόρια. Κανείς δεν δίνει στον πολίτη έναν λόγο για να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν γίνεται ελκυστικός σε νέους ψηφοφόρους, κανείς δεν αποκαθιστά τη σχέση με όσους αποχώρησαν.

Συμπέρασμα. Το «όλον ΠΑΣΟΚ» έχει υποκατασταθεί από το «ανύπαρκτον ΠΑΣΟΚ»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s