Σύριζα,, Πα σοκ ,Κίνημά ,οικολόγοι και κινήσεις πολιτών έχουν κοινωνικό ,πολιτικό και αξιακο πήχη να διαβούν

Αριστερά και δημοκρατικός σοσιαλισμός!Σύριζα,, Πα σοκ ,Κίνημά ,οικολόγοι και κινήσεις πολιτών έχουν κοινωνικό ,πολιτικό και αξιακο πήχη να διαβούν και όχι εντυπωσιασμούς αξιωματούχων..
του Χάρη Τσιοκα
Στη πολιτική καμία διεργασία «σωλήνα» δεν επιβίωσε διαχρονικά !
Πολύ περισσότερο κανείς δεν αναγνωρίζεται ως «σωτήρας» αν η πρωτοβουλία του δεν αφορά την κοινωνία , παρα μόνο τη σωτηρία «κομματικών αξιωματούχων»:
Για παραδειγμα:
Αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήθελε ένα «ενδιάμεσο κόμμα» ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά -ένα κόμμα »σάντουιτς και ολίγον» – δεν θα πρωταγωνιστούσε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ αλλά θα κρατούσε την Ένωση κέντρου ως καλλίτερο η συμπληρωματικό διαχειριστή της συνέχισης ενός πολιτικού περιβάλλοντος που η κοινωνία απέκρουε!
Διαλεξε ομως την κοινωνικη θεληση!
Γιατι κατανοησε πως η πραγματική κοινωνική ,οικονομική και πολιτική αντίθεση αφορα τις δυνάμεις του συντηρητισμού και της χρηματιστηριακής επέλασης !
Επέλεξε να δημιουργήσει πολιτικό φορέα στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της αριστεράς , αναγνωρίζοντας ότι η προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία έχει έναν μόνο αντίπαλο τη δεξιά! Προσδιοριζε κατ επαναληψη , πως οι δυνάμεις της άλλης άλλης αριστεράς δεν ειναι αντιπαλες αλλα ανταγωνίζονται και εργάζονται από την ίδια όχθη!
Στοχος αδιαπραγματευτος παραμενει να εκφραστεί η κοινωνική πλειοψηφία στο παραγωγικό και πολιτικό πεδίο ενάντια στον διχασμο που επιφερουν οι πολιτικες του συντηρητισμου και της ολιγαρχίας!
Και το πέτυχε , επιφέροντας μεγάλες αλλαγές υπέρ της κοινωνίας , της παραγωγής , της οικονομίας και της χώρας !
Αυτή η παρακαταθήκη δεν μπορεί να μεταλλαχθεί!
Δηλαδη δεν μπορει να βρει κοινωνικο έδαφος νομιμοποίησης από κανένα αξιωματούχο η γραφειοκράτη η λογική της μετάλλαξης του χωρου σε ..ενδιαμεσο κομμα παρακολουθημα διαχειρησης του νεοφιλελευθερισμου!
Η ιδρυτικη πραξη του ΠΑΣΟΚ ως κίνημα και όχι ως γραφειοκρατία αξιωματούχων και η δημοκρατική παράταξη ούτε είχαν λοιπον, ούτε έχουν σχέση με διμέτωπους !
Δεν ήταν , ούτε είναι «χώροι» , ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά , γιατί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι και αριστερά!
Αναζητουν και εργάζονται , δηλαδη συμμετέχουν στην νίκη του προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα και την Ευρώπη! Διαμορφωνουν κοινωνικές πλειοψηφίες , προγραμματικές συγκλίσεις! Διαμορφωνουν φορα και θεσμους συστράτευσης των μεγάλων ιστορικών ρευμάτων , δηλαδη του σοσιαλισμού και της αριστεράς!
Ο χώρος λοιπον του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της αριστεράς υπάρχει διαχρονικα!
Τα κόμματα ομως δεν ειναι δεδομενα! Με τις επιλογές τους είναι μακρύτερα η κοντύτερα σ αυτόν που η κοινωνια προσδιοριζει ως προοδευτικο πολο του σοσιαλισμου και της αριστερας!
Το ζητουμενο λοιπόν της κοινωνιας και του προοδευτικού πόλου δεν ειναι ένα ενδιάμεσο αυτόνομο «»σχήμα επιβίωσης παση θυσία αξιωματούχων»»!
Το ζητουμενο ειναι η προοδευτικη πολιτικη ανασύνθεση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας που ζητά ανάπτυξη με δικαιοσύνη και δημοκρατία στην Ελλάδα , την Ευρώπη και το κόσμο!
Και αυτό η ιστορία και η διαλεκτική καταγράφει πως δεν είναι μια τεχνική ανακοινώσεων και συναντήσεων, άθροισμα πόθων γραφειοκρατών !
Ειναι άλλος προοδευτικος οδικος χαρτης , σχεδιο ,που με αυτοκριτικη αναγνωρίζει ως πολιτικό κοινωνικό και παραγωγικό λάθος την νεοφιλελευθερη θεωρία που διαχωρίζει τη σωτηρία της χώρας από την κοινωνία!
Μια θεωρία που βολικά υπηρέτησαν και στη Ελλάδα κυβερνήσεις με συμμαχία ΝΔ και δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας !
Αυτές οι δυνάμεις της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας πράγματι είναι ενδιάμεσες στη δεξιά και την αριστερά!
Ειναι παρακολούθημα κυβερνητισμου!
Δεν εκφράζουν τον χώρο που ιστορικά και με αγωνες εξέφρασε η προοδευτική παράταξη !
Γι αυτο είναι σε ευθεία αναμέτρηση με τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού δηλαδη της αριστεράς !
Σύριζα,, ΠΑΣΟΚ ,Κίνημα και κινήσεις πολιτών έχουν συγκεκριμενο κοινωνικό ,πολιτικό και αξιακο πήχη να διαβούν ! Δεν ειναι εντυπωσιασμος κινησεων η δηλωσεων αξιωματούχων….
Η ανασύνθεση του προοδευτικού πόλου με κοινωνική πλειοψηφία, δεν είναι λοιπόν μια συμμαχία επιβίωσης κομματικών γραφειοκρατών!
Δεν ειναι συμφωνίες περιχαράκωσης, αλλά ένας ανταγωνισμός εργασίας με στόχο την πλειοψηφική προγραμματική σύγκληση του δημοκρατικού σοσιαλισμού , της Αριστεράς και της οικολογίας !

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s