Τσακαλώτος: Δεν μπορεί οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ να λυθούν στις πλάτες μας

Τσακαλώτος: Δεν μπορεί οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ να λυθούν στις πλάτες μας

28 Νοε. 2016, 17:11
Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ούτε τίμιο, ούτε οικονομικά λογικό είναι οι διαφορές του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της ΕΕ να λυθούν στην πλάτη της Ελλάδας με απαίτηση για νέα μέτρα για τη διετία 2019-2020, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός με το ΔΝΤ που ζητά μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, είπε αυστηρά ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, από το βήμα συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. 
Απαντώντας δε, εμμέσως πλην σαφώς, στο επιχείρημα Σόιμπλε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα, κατέθεσε πρόταση για μείωση των πλεονασμάτων κατά 1% το οποίο θα ξοδευτεί όλο σε μείωση φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. 
Ασκώντας αυστηρή κριτική στο ΔΝΤ για τις μεθόδους, τις αναλύσεις, και τα κινήτρά του, αλλά και στους ευρωπαικούς θεσμούς ο υπουργός εξειδικεύοντας στα εργασιακά είπε ότι δεν μπορούν να να διαπραγματεύονται εκτός των βέλτιστων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα. Δεν είναι σωστό δεοντολογικά. Ο λόγος που θέλουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα καλά της ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά. 
Τόνισε δε για άλλη μια φορά την ανάγκη ολοκήρωσης της β’ αξιολόγησης αφού χωρίς αυτή δεν υπάρχει ούτε συζήτηση για χρέος, ούτε συμμετοχή στο QE ούτε κατ’ επέκταση έξοδος στις αγορές.
Πρόταση στον Σόιμπλε
Συγκεκριμένη πρόταση να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ, και η μια μονάδα (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) να δαπανηθεί αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέθεσε ο κ. Τσακαλώτος προς τις χώρες που διστάζουν να προσφέρουν μέτρα για το χρέος ισχυριζόμενες ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα και όχι το χρέος.
«Εχω να κάνω μία συγκεκριμένη πρόταση. Αν το πρόβλημα τους είναι, όχι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα, τότε η πρόταση είναι να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ και να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι όλο αυτό το 1% να ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση φόρων και των εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Και αυτό να γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς για συγκεκριμένους κλάδους».
Στην ίδια πρόταση ο υπουργός πρόσθεσε ότι «όποιο δημοσιονομικό χώρο δημιουργήσουμε εμείς με μείωση λαθρεμπορίου, φοροδιαφυγής ή με αύξηση εισπραξιμότητας φόρων, τότε αυτό να πάει για κοινωνικούς λόγους».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου θα χρησιμοποιείται για κοινωνικούς λόγους, ενώ όποιος δημιουργείται από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την ανάπτυξη. 
Όχι συμβιβασμός στην πλάτη μας

Newsroom ΔΟΛ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s