Σε αυτό τον γύρο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς,

Σε αυτό τον γύρο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς, Πρώτον: συνέβαλε καθοριστικά για την εδραίωση της στρατηγικής της μεγάλης εικόνας δηλαδή, εισβολή, κατοχή, αποχώρηση στρατευμάτων, παύση εγγυήσεων από χώρες – με βάση την απηρχαιωμένη συνθήκη της Ζυρίχης –καθ ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Τα εν λόγω θέματα απομονώνουν τη Τουρκία από δυνάμεις τόσο εντός της ΕΕ όσο και στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της διεθνούς κοινότητας. Η Τουρκία απέτυχε στην παρούσα διαπραγμάτευση να χρησιμοποιήσει τη Κύπρο όπως τη χρησιμοποιούσε μέχρι το σχέδιο ΑΝΑΝ, τόσο για να επιτύχει τα επεκτατικά της σχέδια στη περιοχή όσο και να γίνει ο θύτης κριτής και ισότιμος συνομιλητής των διεθνών δυνάμεων καθότι όλοι γνωρίζουν και βιώνουν και στη παρούσα περίοδο την επιθετικότητα και τον τυχοδιωκτισμό των ηγεσιών της Τουρκίας διαχρονικά. Με το Κυπριακό, η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας επιδιώκει -ανεπιτυχώς στη παρούσα περίοδο- τόσο να έχει σε άμεση ομηρία ένα κράτος μέλος της ΕΕ όπως η Κύπρος αλλά και σε έμμεση το Ελληνικό Κράτος, στη λογική της επικράτησης σε γεωπολιτικό επίπεδο στη περιοχή καθώς και στη μόνιμη επιθετικότητα της στο Αιγαίο. Στην εν λόγω εξέλιξη συνέβαλε στο ότι η παρούσα ηγεσία της Τουρκίας αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η θετική εξέλιξη της κρατικής υπόστασης της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, οι νέες δυνατότητες με τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους αλλά και η μέχρι τώρα σταθερή στρατηγική προοδευτικών πολιτικών όπως του Ν. Κοτζια έναντι άλλων αντιλήψεων τόσο στη Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, που δεν έχουν αίσθηση του παρόντος συσχετισμού δυνάμεων και ούτε αρχές για τη σαφή θέση ότι η Ελλάδα είναι Κράτος και η Κύπρος είναι Κράτος με μειοψηφούσα τουρκοκυπριακή κοινότητα μεν ,αλλά Κράτος δε και

Δεύτερον: Θετική εξέλιξη αποτελεί τόσο η απομόνωση της Τουρκικής ηγεσίας όσο και η δυνατότητα συνέχισης των συνομιλιών πάνω στα βασικά αίτια που είναι αρχή για κάθε προοδευτικό πολιτικό και όχι μόνο στα αποτελέσματα που είναι γνωστή πρακτική των συντηρητικών πολιτικών παραγόντων, όσο και να εξασφαλιστεί η συνέχιση των συνομιλιών επί των στρατηγικών θεμάτων της απαλλαγής της Κυπριακής Δημοκρατίας από εγγυητές και ξένα στρατεύματα ως βάση για τα επόμενα σημαντικά της κρατικής υπόστασης με δικοινοτικό-διζωνικό πλαίσιο με βάση τις πάγιες αποφάσεις και του ΟΗΕ .

Παρατήρηση : Το 1963, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ατσεσον της Κυβέρνησης των ΗΠΑ Τζόνσον που είχε διαδεχθεί τον δολοφονηθέντα Κέννεντυ, ζήτησε από την τότε ελληνική κυβέρνηση τη διχοτόμηση της Κύπρου. Για να το πετύχουν αυτό όπως και την παλινόρθωση της ακροδεξιάς με τη γελοία προπαγάνδα για την αντιμετώπιση του από <<Βορρά κομμουνιστικού κινδύνου>> οργάνωσαν με τη CIA και προδότες έλληνες αξιωματικούς το πραξικόπημα της χούντας το 1967 και με τη χούντα του Ιωαννίδη προέβησαν σε νέα προδοσία με την απόπειρα της ανατροπής του Μακάριου, νόμιμου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τους αντίστοιχους πρόθυμους εθνικιστές της Άγκυρας που κατέλαβαν το Βόρειο τμήμα της μαρτυρικής νήσου και επέβαλαν με εισβολή και κατοχή, διχοτόμηση καθότι αποτελούσε στρατηγικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ στη περιοχή. Αυτή η διχοτόμηση με κατοχικά στρατεύματα δεν έγινε ποτέ αποδεκτή ούτε από το λαό της Κύπρου, ούτε από τη διεθνή κοινότητα εκτός από τους εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών νέο-αποικιακών συμφερόντων .Ορισμένοι κινδυνολογούν προκειμένου να επιβάλουν την αποδοχή των τετελεσμένων με πραξικοπήματα, ανατροπές Κυβερνήσεων και εισβολή ξένων στρατευμάτων και ένα συμβιβασμό με υπόβαθρο μια οιονεί διχοτόμηση. Η Κύπρος δεν χρειάζεται θνησιγενή εκτρώματα αλλά λύση με βάση το διεθνές δίκαιο. Σ.Τ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s