Η αιχμαλωσία του ΣΥΡΙΖΑ

Η αιχμαλωσία του ΣΥΡΙΖΑ 

 

09:23 | 26 Ιαν. 2017

Απόστολος Διαμαντής

Τα αστεία τελείωσαν. Ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής των 53 Ευκλείδης Τσακαλώτος υποχρεούνται από τους δανειστές της χώρας να λάβουν άμεσα διαρθρωτικά μέτρα αύξησης φόρων, μείωσης συντάξεων και μισθών για το 2018 – 19, εάν θέλουν να συνεχιστεί ο δανεισμός της Ελλάδας, με αντάλλαγμα μια απλή δήλωση δέσμευσης για το χρέος που θα συζητηθεί το 2018! 

Διαφορετικά, εάν δεν συμφωνούν, θα πρέπει να παραιτηθούν, ώστε τα μέτρα αυτά να τα λάβει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Αυτό είναι το τελεσίγραφο που δίνουν στην κυβέρνηση το ΔΝΤ και η Γερμανία.

Το ερώτημα είναι απλό και διττό: Είναι σε θέση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη Βουλή αυτά τα μέτρα; Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να τα ψηφίσουν; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι ξεκάθαρα όχι.

Πρώτον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να φέρει προς ψήφιση μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, ούτε αύξηση φόρων για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Διότι κάτι τέτοιο συγκρούεται άμεσα με το κυβερνητικό της πρόγραμμα, αυτό για το οποίο εξελέγη και για το οποίο έχει την παρούσα εντολή από το λαό. Δηλαδή, δεν έχει δικαίωμα, δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να το κάνει. 

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ – με τους ΑΝΕΛ – να διαθέτει την πλειοψηφία της Βουλής, αλλά αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να αλλάζει ριζικά το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Διότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με κοινοβουλευτική αυθαιρεσία. Μια τέτοια ενέργεια θα καταστήσει την κυβέρνηση πολιτικά έκθετη, καθώς θα γίνει σαφές σε όλους πως έχει καταπατήσει τη λαϊκή εντολή. 

Εντολή μείωσης μισθών και συντάξεων δεν έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν λοιπόν ο πρωθυπουργός αποφασίσει πως η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών, δεν έχει άλλη επιλογή από το προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Τέτοια απόφαση δεν έχει το δικαίωμα να πάρει μόνος του.

Δεύτερον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν συζητάμε, διότι αυτοί είναι έκθετοι μονίμως στην κοινή γνώμη, διότι έχουν ήδη εξαπατήσει πολλαπλώς τους ψηφοφόρους τους – επίσης δεν έχουν δικαίωμα να υπερψηφίσουν τέτοια μέτρα, ακόμη και αν η κυβέρνηση τα φέρει στη Βουλή. Διότι δεν εξελέγησαν για να μειώνουν μισθούς και συντάξεις και εάν το κάνουν όχι μόνον θα έχουν καταπατήσει, ο καθένας προσωπικά, τη λαϊκή εντολή, αλλά ταυτόχρονα θα εκτεθούν και ηθικά, διότι θα τους αποδοθεί – και δικαίως – ιδιοτέλεια, στην αγωνία τους να παραμείνουν στις θέσεις τους. 

Εφόσον λοιπόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν τέτοια μέτρα, έχουν δύο επιλογές: είτε να παραιτηθούν είτε να καταψηφίσουν. Ωστόσο, η πρώτη επιλογή δείχνει πολιτική δειλία και επίσης, έμμεσα, σημαίνει αποδοχή των μέτρων, εφόσον στην περίπτωση αυτή δεν χωρά ουδετερότητα. Η ιδέα να βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα είναι ταπεινωτική για έναν εκλεγμένο βουλευτή.

Επομένως, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, είτε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αρνηθεί τις προτάσεις των δανειστών άμεσα και να θέσει το ζήτημα στην κρίση του λαού, είτε, εάν υποχωρήσει στις απαιτήσεις τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να του διαμηνύσουν ότι τέτοια μέτρα δεν μπορούν να εγκριθούν από την πλειοψηφία. Και η χώρα να πάει άμεσα σε εκλογές.

Αυτό λέει η λογική, αυτό επιτάσσει και το συμφέρον της χώρας, αλλά και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, εάν τελικώς οι βουλευτές εγκρίνουν τη νομοθέτηση τέτοιων μέτρων θα απαξιωθούν πολιτικά με τρόπο αμετάκλητο, χωρίς καμία δυνατότητα ανάκτησης του κύρους τους, ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στις επόμενες εκλογές χωρίς την παραμικρή αξιοπιστία, καθώς η αντιπολίτευση θα κραδαίνει στα χέρια της, για τα επόμενα ένα – δυο χρόνια, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, με τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε ταπεινωτική ήττα την ΝΔ κραδαίνοντας το μεϊλ Χαρδούβελη. 

Και ενώ εκείνο ήταν σκέτο μεϊλ, αυτό θα είναι κανονικός νόμος του κράτους!

Το στρεψόδικο επιχείρημα, που ίσως ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι πως τα μέτρα αυτά θα ψηφισθούν υπό αίρεση! Πως δηλαδή δεν θα εφαρμοστούν, εάν η χώρα πιάσει πλεονάσματα 3,5%. Αυτό είναι ακόμη πιο εξωφρενικό, διότι προστίθεται στην απαράδεκτη λήψη μέτρων και το στοιχείο της υποκρισίας…

Τελικά, εδώ που φτάσαμε, να ζητάνε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει και τα μέτρα της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να αναλογισθεί το κύρος του κόμματός του και του ίδιου και να αρνηθεί.

Δεν έχει απολύτως καμία άλλη επιλογή. Του ζητάνε όχι μόνο να υποχωρήσει σε όλα, αλλά να ανοίξει το δρόμο και στην επόμενη κυβέρνηση.  

Γιατί να το κάνει;

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s