Με στημένες ερωτήσεις βουλευτών: Παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατήγγειλε ο πρόεδρός της

Με στημένες ερωτήσεις βουλευτών: Παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατήγγειλε ο πρόεδρός της

Αίσθηση προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε ο Δημ. Κυριτσάκης, κάνοντας λόγο για βουλευτές που παρεμβαίνουν στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στην προσπάθειά της να ελέγξει παραβατικές συμπεριφορές στην αγορά, οι οποίοι, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτουν ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για συγκεκριμένες εταιρίες που κάνουν καταγγελίες, τις οποίες, μάλιστα, ενημερώνουν στέλνοντάς τους τις ερωτήσεις τους!

625_4fddfb1f-4120-2a34-8c2e-80b16fbf3242.jpeg

Facebook Twitter

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίστηκε, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Δημήτρης Κυριτσάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στο μέτρο του εφικτού, με πολλές δυσκολίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες, πετύχαμε πολλά». «Το 2009, όταν ανέλαβα, ήμασταν δεύτεροι από το τέλος και σήμερα κατέχουμε τη 10η θέση στην ΕΕ, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιτροπές ανταγωνισμού και τη 15η σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως, αίσθηση προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε ο κ. Κυριτσάκης, κάνοντας λόγο για βουλευτές που παρεμβαίνουν στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στην προσπάθειά της να ελέγξει παραβατικές συμπεριφορές στην αγορά, οι οποίοι, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτουν ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για συγκεκριμένες εταιρίες που κάνουν καταγγελίες, τις οποίες, μάλιστα, ενημερώνουν στέλνοντάς τους τις ερωτήσεις τους.

Ακόμη, μίλησε για δικηγορικό γραφείο, το οποίο είναι πίσω από τους βουλευτές που κάνουν τις ερωτήσεις, χωρίς, ωστόσο, να δώσει ονόματα, και εκτίμησε ότι στόχος τους είναι να εκβιάσουν για να μπουν σε προτεραιότητα οι έλεγχοι που τους βολεύουν.

«Σκοπός της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Γίνονται καταγγελίες από βουλευτές για 4-5 εταιρίεες. Νομίζουν ότι θα εκβιάσουν την Επιτροπή με το να θέτουν ερωτήσεις για υποθέσεις που τους ενδιαφέρουν. Χθες πάλι βγήκε βουλευτής, λέει στείλε αυτά… Ένας, δύο, δυστυχώς μάς κατακλύζουν και κάθε μέρα ασχολούμαι με το να απαντώ για χιλιοειπωμένα πράγματα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριτσάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε την προστασία της Επιτροπής. Ο πολίτης επηρεάζεται από αυτά που ακούει κάθε μέρα. Έγινε μόδα να καταγγέλλεται η Επιτροπή. Διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η ερώτηση, στέλνει στις εισαγγελικές αρχές το αίτημα και κάθε μέρα βρίσκομαι ενώπιον του πταισματοδίκη. Προχθές με κάλεσαν γιατί η Επιτροπή δεν ανήρτησε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Ήταν λάθος τεχνικό γιατί δεν μας είχε έρθει η απόφαση. Όταν μας ήρθε την αναρτήσαμε. Έφτασε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να ασχολείται με το θέμα. Κάποιοι επιτήδειοι κερδίζουν από αυτό για να εκμεταλλευτούν. Θέλουν να βάλουν εμπόδια στις ελληνικές επιχειρήσεις με καταγγελίες ψεύτικες. Δεν μπορεί να γίνει κανείς υποχείριο κανενός».

Παρουσιάζοντας την έκθεση των πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το 2015, ο κ. Κυριτσάκης επεσήμανε ότι από τις συνολικά 800 εκκρεμείς υποθέσεις που παρέλαβε η Επιτροπή το 2009 και τις 200 που προστέθηκαν στη συνέχεια, σήμερα έχουν περιοριστεί στις 133, και στις 50 είναι οι υποθέσεις που έχουν μοριοδοτηθεί με χαμηλή βαθμολογία ή είναι αβάσιμες οι καταγγελίες, οι οποίες τίθενται στο αρχείο. Όπως υπογράμμισε, στις προτεραιότητες ελέγχου της Επιτροπής είναι η αγορά τροφίμων, το καλάθι της νοικοκυράς και η ενέργεια. «Κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Κυριτσάκης υπογράμμισε ότι το θέμα των καρτέλ έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις, όχι μόνο στον τομέα των καυσίμων, αλλά και στον κατασκευαστικό κλάδο και στον τομέα των τροφίμων.

Όπως διαβεβαίωσε, η Επιτροπή παρακολουθεί τις εκτελέσεις όλων των αποφάσεων και εισπράττεται κάθε πρόστιμο που επιβάλλεται, το οποίο πάει στα δημόσια ταμεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s