Σχόλιο μας : για ποιον αντιπολιτεύονται Κυριάκος και γεννηματα ρωτούν οι απλοί πολίτες 

Τσακαλώτος: Τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα

28 Φεβ. 2017, 18:29
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Φωτογραφία: ΑΠΕ

Με επίθεση στην αντιπολίτευση για τις ευθύνες που επιρρίπτει στην κυβέρνηση αναφορικά με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ξεκίνησε την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος σε όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα γιατί η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και επικεντρώθηκε στη διαδικασία και στο χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων εμμένοντας στη γνωστή θέση «τίποτα δεν θα κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα». Στόχος να κλείσει το Staff Level Agreement και μια «προσωρινή συμφωνία» έως το Eurogroup στις 20 Μαρτίου και μετά να αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα μετά το 2018, εξήγησε.
«Από πού προκύπτει ότι τα μέτρα είναι χειρότερα μετά την καθυστέρηση και από πού προκύπτει πως φταίμε εμείς γι’ αυτή την καθυστέρηση;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι διεθνώς αναγνωρίσθηκε πως η καθυστέρηση οφείλεται στη διαφωνία μεταξύ των δανειστών, και κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.
Μάλιστα ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι εάν η αξιολόγηση είχε κλείσει τον Δεκέμβριο εκτός των άλλων τα μέτρα που θα ζητούσαν οι δανειστές θα ήταν σκληρότερα. «Δεν βλέπετε πως το ΔΝΤ έβαλε νερό στο κρασί του;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός εστιάζοντας στις δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας, που θέτουν σε πλήρη αμφισβήτηση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά και στα εργασιακά μετά το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, που διευκρινίζει τι σημαίνει βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό. «Δεν αρνήθηκα ποτέ ότι το πακέτο είναι υφεσιακό, αλλά με αυτή τη συμφωνία δεν αυξάνεται η λιτότητα» σημείωσε.
Καθυστερούμε λόγω διαφωνίας ΔΝΤ-Βερολίνου
«Η θέση μου είναι δύσκολη, να ενημερώνω ενώ η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη» ξεκαθάρισε παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών. Η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν θα καθορισθεί στη συνάντηση με τους θεσμούς στις 7:30, είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, υποστηρίζοντας ότι ήδη έχουν δοθεί αρκετά στοιχεία και για το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup και για τις συζητήσεις που θα γίνουν με τους θεσμούς παρέπεμψε στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή στην ώρα του πρωθυπουργού «όπου σας έδωσε πάρα πολλά στοιχεία», αλλά και στη δική του ομιλία, την προηγούμενη Πέμπτη, οπότε «όλοι ανησυχήσατε και με ψάχνατε».
Ξεκινώντας να μιλά για τη συμφωνία στο Eurogroup και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, που από σήμερα, Τρίτη, βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Τσακαλώτος θέλησε καταρχάς να καταστήσει σαφές ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. «Γιατί αυτό έχει μεγάλη πολιτική σημασία για μένα», όπως είπε.
Εξαπολύοντας επίθεση στην Αντιπολίτευση που κατηγορεί για κωλυσιεργία την κυβέρνηση, μίλησε για μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ όσων υποστηρίζει η Αντιπολίτευση και όσων υποστηρίζουν διεθνείς οργανισμοί, ξένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, αλλά και ο διεθνής Τύπος.
«Οι συνεργάτες μου έφεραν ένα πακέτο αναλύσεων, μεταξύ αυτών και της Fitch, αλλά και δημοσιεύματα που τονίζουν ότι ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι η διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα». Επικαλέστηκε δε και δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών.
Ο βασικός λόγος καθυστέρησης είναι οι διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ και αυτό το ξέρουν και το αναγνωρίζουν όλοι εκτός από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, είπε ο κ. Τσακαλώτος κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με το Βερολίνο, αλλά και το ΠΑΣΟΚ ότι διαφοροποιείται από την βασική θέση των Σοσιαλδημοκρατών της ΕΕ όπως την εκφράζει ο Πιτέλα ή ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ.Σαπέν.
Με τι θυσίες θέλατε να κλείσουμε την αξιολόγηση;
Απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, και ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε καταρχάς ότι η πολυπλοκότητα κάποιων από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της υλοποίησης τους νωρίτερα από ότι έγινε.
«Να δούμε τα νομοσχέδια που έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο και να μου πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μπορούσαν να περάσουν σε τρεις μήνες», τόνισε.
Κλιμακώνοντας δε την επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση την κάλεσε για άλλη μια φορά να τοποθετηθεί δημοσίως ως προς το τί παραχωρήσεις καλεί την κυβέρνηση να κάνει προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. «Συμφωνείτε με την υιοθέτηση μέτρων καθαρής απόδοσης ίσης με 2% του ΑΕΠ όπως ζητά το ΔΝΤ; Αυτό θέλατε να δεχθούμε;» είπε ο κ. Τσακαλώτος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η καλύτερη δημοσιονομική πορεία το 2016 αναγκάζει το ΔΝΤ να βάλει «νερό στο κρασί του» τόσο για τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία ζητά όσο και για τα εργασιακά.
Η αστοχία των προβλέψεων του ΔΝΤ, που σύμφωνα με τα στοιχεία έπεσε σχεδόν κατά 3% έξω σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2016, το αναγκάζει τώρα να αλλάξει επιχειρηματολογία, επισήμανε ο υπουργός. Τώρα ζητά μέτρα με το επιχείρημα ότι είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές και όχι με το επιχείρημα ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, επισήμανε ο υπουργός.
Δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα όσο πιάνονται οι στόχοι
Πάντως ως προς την επιβάρυνση που θα φέρουν στην οικονομία τα μέτρα που τελικά θα ληφθούν παρέπεμψε για άλλη μια φορά στην απάντηση «net» του Π.Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο και ισορροπημένο πακέτο μέτρων εξηγώντας ότι για κάθε ένα κακό μέτρο θα υπάρξει αντίμετρο.
«Από πού προκύπτει ότι τα αντίμετρα δεν είναι σίγουρα;» αναρωτήθηκε ο υπουργός αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί τώρα η αντιπολίτευση ότι «τα κακά μέτρα είναι σίγουρα ενώ τα καλά όχι».
Πάντως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αν δεν πιάνονται οι στόχοι του προγράμματος τότε θα πρέπει να παρθούν μέτρα, όπως ισχύει, όμως, για όλες τις χώρες της ΕΕ.
Τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup
Ο υπουργός διευκρίνισε, κατόπιν παρέμβασης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ότι οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας που επικυρώθηκε από το Eurogroup είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς που προηγήθηκε. Αυτές εγκρίθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και καταλήξαμε στην καταρχήν συμφωνία που επέτρεψε την επιστροφή των θεσμών.
Η συμφωνία περιλαμβάνει καταρχάς μεταρρυθμίσεις και μέτρα με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είπε ο υπουργός.
Σε ότι αφορά τα εργασιακά τόνισε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ χαρακτήριζε «πισωγύρισμα» την επιστροφή των θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τώρα όμως, είπε, παρατηρείται μια αλλαγή στάσης του Ταμείου, που εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει για αυτά τα θέματα (αρχή της επεκτασιμότητας, μετενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις) στα οποία υπήρξε ομοφωνία της Επιτροπής Σοφών. «Αυτό δεν θα το είχαμε, αν κλείναμε τον Δεκέμβρη», είπε ο υπουργός.
Τόνισε δε για άλλη μια φορά τη σημασία να υπάρξει θετική έκβαση στα εργασιακά. Όπως είπε η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι μέρος της λύσης για να πειστούν οι εργαζόμενοι που μέχρι τώρα ‘πλήρωναν τη νύφη’ ότι στην ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή. Είναι η λύση για να μην αυξάνει τα ποσοστά της η Λεπέν, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Το τρίτο σημαντικό θέμα της συμφωνίας είναι το πακέτο για την απασχόληση, για το οποίο γίνονται διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για κάποιο δάνειο που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.
Ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα
Ο στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος είναι κατά τη σύντομη παραμονή των θεσμών στην Αθήνα, μία εβδομάδα με δέκα ημέρες, να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), μια προσωρινή συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την εξειδίκευση των μέτρων και των αντίμετρων, με την οποία η Ελλάδα θα πάει στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Η συμφωνία αυτή, κατά τον υπουργό, θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά, μέχρι να ξεκλειδώσουν οι παράμετροι των πλεονασμάτων και του χρέους. «Να συμφωνήσουμε προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία, γιατί τίποτα δεν κλείνει μέχρι να κλείσουν όλα όπως είπε και ο Γ.Ντάισελμπλουμ» είπε ο υπουργός.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να πει ότι μετέχει προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιούνται και οι υπόλοιπες παράμετροι που έχει θέσει, πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Τότε, κατά τον υπουργό Οικονομικών, και με δεδομένο ότι το ΔΝΤ ζητά αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος, θα πρέπει να συζητηθούν τόσο το δημοσιονομικό μονοπάτι των επόμενων ετών -οι στόχοι δηλαδή επί των πρωτογενών πλεονασμάτων-, όσο και οι πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέτωπο του χρέους.
Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε σε αυτό το σημείο ότι η Ελλάδα πέτυχε αυτό που ήθελε, δηλαδή να συζητηθούν και να συμφωνηθούν όλα ως πακέτο (staff level agreement, μέτρα – αντίμετρα, πλεονάσματα και χρέος).
«Κανένας δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει τι περιλαμβάνει όλο το πακέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, παραπέμποντας και στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες στο πρόσφατο Eurogroup δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία, αλλά συμφωνία επί της διαδικασίας.
«Τώρα είμαστε σε μια διαδικασία όπου θα συμφωνηθεί όλο το πακέτο», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Αργυρώ Τσατσούλη
Newsroom ΔΟΛ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s