Κρίση ταυτότητας της Ν.Δ.

 
Κρίση ταυτότητας της Ν.Δ.

Συντάκτης: 

ΕΦ.ΣΥΝ.

Η χθεσινή αναταραχή στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Μεϊμαράκη ανέδειξε πανηγυρικά το πρόβλημα ταυτότητας που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ευθύνη της ηγετικής ομάδας του.

Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης η Ν.Δ. είχε ως πρώτο και βασικό στοιχείο πολιτικής φυσιογνωμίας τον φιλοευρωπαϊσμό της, καθώς καυχιόταν ότι είναι το κόμμα που ενέταξε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην πολιτική της Ν.Δ. υπήρχε πάντοτε μια κόκκινη γραμμή. Ουδέποτε αμφισβήτησε τη θέση της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη. Ακριβώς γι’ αυτό την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου εγκατέλειψε εν ριπή οφθαλμού τις πολιτικές των Ζαππείων, ενώ το 2015 -παρά την τεράστια αντίθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του- υπερψήφισε το τρίτο μνημόνιο.

Οι επιλογές αυτές ήταν αυτονόητες, καθώς στην εποχή της κρίσης και με την οικονομία χρεοκοπημένη, η παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στη ζώνη του ευρώ είναι αδύνατη χωρίς μια συμφωνία με τους δανειστές, που μας χρηματοδοτούν και κατά συνέπεια μας υπαγορεύουν τα μνημόνια. Σήμερα, η ηγεσία του Κυρ. Μητσοτάκη φαίνεται πως παίζει με τα θέσφατα της παράταξης υπηρετώντας τις φιλοδοξίες του αρχηγού.

Η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ζητάει συνεχώς εκλογές. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, επιδίδεται σε έναν πόλεμο φθοράς της κυβέρνησης με στόχο την πτώση της, χωρίς να λογαριάζει τις επιπτώσεις.

Τώρα, για λόγους ψηφοθηρίας, δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης και καταγγέλλει την κυβέρνηση για αντιλαϊκή πολιτική. Αρνείται δηλαδή να αναλάβει το κόστος που υπαγορεύει η φιλοευρωπαϊκή ταυτότητα της παράταξης.

Αν επιχειρήσει κανείς να εφαρμόσει στην πράξη αυτό που σήμερα ευαγγελίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε η ρήξη με την Ενωμένη Ευρώπη είναι βέβαιη. Θέλει, άραγε, κάτι τέτοιο η ηγεσία της; Οχι βέβαια.

Ασκείται, όμως, στη μικροπολιτική, βασιζόμενη στο γεγονός ότι υπάρχει η κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία -ψηφίζοντας τα μέτρα στη Βουλή- θα διασφαλίσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Φταίει άραγε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης που μιλάει για τζάμπα μάγκες;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s