Μηνύματα για την Κεντροαριστερά

Μηνύματα για την Κεντροαριστερά07.03.2017, 10:06 |

 

 

Συντάκτης:

ΕΦ.ΣΥΝ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσκόπηση «Σφυγμός» της Prorata που δημοσιεύσαμε χθες είναι η ευνοϊκή προσέγγιση ενός σημαντικού μέρους των ερωτηθέντων στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέου φορέα στην Κεντροαριστερά.

Στο ερώτημα για τις εξελίξεις στον λεγόμενο «ενδιάμεσο χώρο» -μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.- και τις προοπτικές του, το 22% απάντησε ότι θα είναι καλύτερες εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η κίνηση «Ώρα Αποφάσεων» των τριών πρώην υπουργών (Διαμαντοπούλου-Ραγκούσης-Φλωρίδης) φτιάξουν νέο κόμμα, το 11% εάν όλοι στοιχηθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το 9% εάν το Ποτάμι και η κίνηση των τριών προχωρήσουν σε μια εκλογική συμμαχία.

Αθροιστικά, το ποσοστό των ερωτηθέντων με θετική προδιάθεση για τις διεργασίες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά ανεβαίνει στο 42%, ενώ ένα ποσοστό 2-3% στο σύνολο των εκλογέων είναι διεκδικήσιμο από τα κόμματα του κεντρώου χώρου. Με δεδομένες τις επιφυλάξεις που επιβάλλει η ρευστότητα στο εκλογικό σώμα, αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, οι οποίες μπορούν -υπό όρους- να δώσουν ώθηση σε ένα κεντροαριστερό εγχείρημα και να το καταστήσουν υπολογίσιμη δύναμη.

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τους πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, είναι η ενότητα στον κατακερματισμένο σήμερα χώρο του προοδευτικού Κέντρου και η δημιουργία ενός πραγματικά νέου πολιτικού φορέα με ανοιχτές στην κοινωνία διαδικασίες που θα ξεκινούν από μηδενική βάση.

Θα προσθέταμε μερικές ακόμη προϋποθέσεις για την επιτυχία της προσπάθειας: Κατ’ αρχάς, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, πειστικού, προοδευτικού λόγου βασισμένου στις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία δείχνει να επιθυμεί να εγκαταλείψει τη ζημιογόνο για εκείνη πρόσδεση στη Δεξιά. Το πρόγραμμα οφείλει να είναι ρηξικέλευθο και συνάμα ρεαλιστικό. Όμως, σίγουρα όχι εμμονικά αντι-αριστερό, όπως επιδιώκουν κορυφαίοι παράγοντες του χώρου.

Παράλληλα, απαραίτητο συστατικό είναι η έμπρακτη αποστασιοποίηση από πολιτικές οι οποίες πλήγωσαν τον κόσμο που διαχρονικά στήριζε την Κεντροαριστερά και η απομόνωση όσων έχουν μοναδικό μέλημα την προσωπική δικαίωση για τα κυβερνητικά πεπραγμένα τους.

Τελευταία, αλλά εξίσου καθοριστική προϋπόθεση είναι η ανανέωση, ηλικιακή, αλλά πρωτίστως σε αντιλήψεις. Οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι στέλνουν τα μηνύματά τους. Θα τα ακούσουν οι ηγέτες τους;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s