Την έκθεση της ΓΣΕΕ «είδαν» φέτος η Ν.Δ. και τα ΜΜΕ (της)

 
Την έκθεση της ΓΣΕΕ «είδαν» φέτος η Ν.Δ. και τα ΜΜΕ (της)

14.03.2017, 10:39 |

 

Συντάκτης: 

Α.Ψ.

Πιστή και σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» στην προβολή της ανατριχιαστικής εκτίμησης του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για τα ποσοστά της ανεργίας. Δυστυχώς, όπως προκύπτει, η εργασιακή κατάσταση για όσους μπορούν και εξακολουθούν να εργάζονται είναι ζοφερή.

Τουλάχιστον, όμως, αυτή τη φορά η «είδηση» δεν πέρασε στα ψιλά των υπόλοιπων εφημερίδων και μπόρεσε να φτάσει ακόμα και στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και μάλιστα πολύ αναλυτικά.   

Μια μικρή αναδρομή στις ετήσιες εκθέσεις της ΓΣΕΕ μάς δείχνει την ανατριχιαστική αυτή πορεία στη διάρκεια των μνημονίων. Ενδεικτικά:

Έκθεση 2013

Μπορεί η στατιστική ανεργία τον Ιούνιο να καταγράφεται στο 27,9%, η πραγματική ανεργία όμως είναι πολύ μεγαλύτερη και ξεπερνά το 30%.

Η κυβερνητική τακτική της αισιοδοξίας και η αυστηρή κριτική για τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καταρρίπτονται από την πραγματικότητα.

Το εφιαλτικό ποσοστό του 29% κατά μέσο όρο το 2013 θα αγγίξει η ανεργία,σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Δράσης της Συνομοσπονδίας. Η ανεργία θα αυξηθεί κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας τον αριθμό των ανέργων σε 1.450.000 άτομα. Την ίδια ώρα οι μέσες πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν κατά 29% ενώ οι τιμές των βασικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 17%.

 

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η ανεργία θα αυξηθεί και έως το τέλος του 2013 θα αγγίξει το 29% με 30%, ενώ τον επόμενο χρόνο θα φτάσει στο ποσοστό του 31,5%. 

Οι μισθωτοί την τελευταία τριετία από μειώσεις των αποδοχών τους και από τις φορολογικές επιβαρύνσεις έχασαν 37 δισ. ευρώ συμβάλλοντας στη μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 31,3% επιστρέφοντας στο επίπεδο του έτους 1994 (19 χρόνια πριν) και η αγοραστική δύναμη των αποδοχών τους την ίδια περίοδο 2010-2013 μειώθηκε κατά 37,2%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του έτους 2000. 

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Έκθεσης, οι κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, δαπάνες υγείας και προνοιακές μεταβιβάσεις) μειώθηκαν από 23,9% του ΑΕΠ (55,2 δισ. ευρώ) το 2009 σε 22% του ΑΕΠ (40,3 δισ. ευρώ) το 2013, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 26,99%, ανάλογη με τη μείωση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2009-2013. 

Έκθεση 2014

Τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις προβλέψεις για τα τραγικά αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούν στην εφιαλτική αύξηση της ανεργίας.

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας να μιλά κάθε φορά για «απαισιόδοξους προφήτες» σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας, το ποσοστό όμως του 27,8% των ανέργων αποδεικνύει ποιοι αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει γύρω τους και ποιοι με τερτίπια και επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο.

Μπορεί η ΕΛΣΤΑΤ να υπολογίζει την ανεργία τον Οκτώβρη στο 27,8% η πραγματική ανεργία όμως αγγίζει το 33%.

Το 2014 ο μη ενεργός πληθυσμός θα είναι κατά 1.100.000 άτομα περισσότερος από τους απασχολούμενους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εικοσαετία για να αποκατασταθούν οι θέσεις εργασίας, κατέληγε η έκθεση της ΓΣΕΕ.

Αν τώρα αναρωτηθεί κανείς σε ποιο σημείο των πρωτοσέλιδων των έγκυρων εφημερίδων του συστήματος υπήρχε δημοσιευμένη η έκθεση της ΓΣΕΕ του 2013 και του 2014, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα τότε πρωτοσέλιδα (ΝΕΑ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κ.λπ.) και στη συλλογική προσπάθεια να μη χαλάσει λόγω «εργατοπατέρων» η ειδυλλιακή εικόνα των ημερών του success story Σαμαρά Βενιζέλου.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s