Όλα του συνεδρίου δύσκολα

Όλα του συνεδρίου δύσκολα

Δεν τα βρήκαν ούτε χθες οι επικεφαλής και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τα εμπόδια που παραμένουν αφορούν τον τρόπο εκλογής συνέδρων, τη δομή και τη στελέχωση των νέων οργάνων που θα προκύψουν από το συνέδριο

 

15.03.2017, 13:50

 

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Χωρίς να υπάρξει απόφαση ή συμφωνία έληξε η συνάντηση που είχαν χθες οι επικεφαλής και οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κινήσεων που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με αντικείμενο πολιτικά, οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα για το συνέδριο του προσεχούς Ιουνίου.

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ και τις Κινήσεις Πολιτών, που είχε διαπιστωθεί σε άτυπη σύσκεψη εργασίας την περασμένη εβδομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθεί ούτε στο χθεσινό ραντεβού κορυφής, το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, ενώ ενδεικτικό του χάσματος που υφίσταται είναι το γεγονός ότι στη συνέχεια δεν εξεδόθη κάποιο δελτίο Τύπου.

Την απόσταση που χωρίζει τα εμπλεκόμενα μέρη επιβεβαιώνουν στην «Εφ.Συν.» πηγές και από τους τέσσερις φορείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι άπαντες επιθυμούν και εργάζονται για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα γεφυρώνει τις διαφορές.

Στο πλαίσιο αυτό οι ζυμώσεις και ο διάλογος θα συνεχιστούν με εντατικότερους ρυθμούς μέχρι την επόμενη Δευτέρα 20 Μαρτίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο με σκοπό να καταλήξει στο σχέδιο απόφασης, το οποίο εκτός απροόπτου θα κληθεί να εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή του κάθε κόμματος.

Σύμβολο, σύνεδροι

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τα εμπόδια που παραμένουν αφορούν τον τρόπο εκλογής συνέδρων, τη δομή και τη στελέχωση των νέων οργάνων που θα προκύψουν από το συνέδριο. Εσχάτως στα αγκάθια προστέθηκε και το σύμβολο του νέου φορέα. Για το τελευταίο θέμα ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών ζητούν να γίνει η υπέρβαση και να υπάρξει ένα νέο έμβλημα που θα αποτυπώνει καλύτερα το κοινό εγχείρημα.

Διστακτικοί φαίνεται να εμφανίζονται στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ, θεωρώντας αφενός ότι θα δημιουργηθεί σύγχυση στους ψηφοφόρους (όπως είχε συμβεί με το ψηφοδέλτιο της Ελιάς στις ευρωεκλογές του 2014) και εκτιμώντας αφετέρου ότι ένα νέο σύμβολο σε αυτή τη φάση δεν είναι απολύτως απαραίτητο για το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού πρόκειται για πολυκομματικό ομόσπονδο φορέα και όχι για νέο ενιαίο κόμμα.

Για τους δε συνέδρους έχουν πέσει στο τραπέζι οι προτάσεις για εκλογή κατά 50% από τη βάση και 50% από τα κόμματα (ακούστηκε και το ποσοστό 60-40), ανάδειξή τους με όρους αναλογικότητας με κριτήριο τη δίκαιη εκπροσώπηση όλων των σχημάτων (σ.σ. να μη γίνει ένα συνέδριο που θα δίνει την εικόνα μιας συμμαχίας γύρω από το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει η ΔΗΜΑΡ) ή να υπάρξει μόνο θεσμική εκπροσώπηση με συνέδρους που θα αποφασίσουν τα κόμματα, αφού το συνέδριο θα είναι πολιτικό-προγραμματικό.

Υπό τη Γεννηματά

Στη χθεσινή συνάντηση δεν έγινε κουβέντα περί εκλογής αρχηγού από τη βάση, καθώς αυτό είναι ένα από τα κεφάλαια που έχει ήδη υπάρξει συμφωνία η οποία προβλέπει ότι το σχήμα προχωρά υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά. Από θέση αρχής όλοι πιστεύουν στη διαδικασία ελεύθερης ανάδειξης επικεφαλής, όμως κρίνουν ότι υπό τα σημερινά δεδομένα (έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλη υποψηφιότητα και άρνηση ένταξης νέων κινήσεων στη Συμπαράταξη) δεν έχει νόημα να διεξαχθεί.

Παρομοίως δεν ειπώθηκε κάτι καινούργιο σε σχέση με τους υπόλοιπους παράγοντες στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς π.χ. Ποτάμι, Ώρα Αποφάσεων, παρά μόνο ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει κανονικά τα βήματά της διατηρώντας «ανοιχτές θύρες» προς όσους θέλουν να συμπράξουν.

Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε η πρόεδρός του Φ. Γεννηματά, από τη ΔΗΜΑΡ ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ το ΚΙΔΗΣΟ, λόγω ασθένειας του Γ. Παπανδρέου, εκπροσώπησε ο Φ. Σαχινίδης και τις Κινήσεις Πολιτών ο Π. Ιωακειμίδης.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s