Στέφανος ΤζουμάκαςΤα ΒΑΣΙΚΑ θέματα σε σχέση με τις ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές στην ΟΛΛΑΝΔΙΑ, που μετατοπίστηκε πολιτικά , από χθες, ακόμη πιο δεξιότερα 

Στέφανος Τζουμάκας

Τα ΒΑΣΙΚΑ θέματα σε σχέση με τις ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές στην ΟΛΛΑΝΔΙΑ, που μετατοπίστηκε πολιτικά , από χθες, ακόμη πιο δεξιότερα :

1.Οι δημοσκόποι πάλι απέτυχαν σε διάφορες επιδιώξεις. (Χειραγώγηση , μεθοδεύσεις κλπ) .Κρίση , παρακμή και αναξιοπιστία!

2.Την ΑΤΖΕΝΤΑ της αναμέτρησης την επέβαλε το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς , και επιβεβαιώθηκε με τη δήλωση του ότι έβαλε τη σφραγίδα στο βασικό περιεχόμενο της αναμέτρησης ,όπως: Οι θρησκευτικές και κυρίως οι αντι-ισλάμ επιθετικές διακρίσεις , η εχθρότητα κατά των μεταναστών , ο εθνικισμός .

 

3. Στις κάλπες προσήλθε το 55% των ψηφοφόρων .Αποτελεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων 30 χρόνων.

4.Επικράτησε ως πρώτο , το κόμμα του Ρούτερ που κέρδισε σε ποσοστά , αλλά ηττήθηκε και σε ψήφους και έδρες.’ Εχασε δέκα έδρες ο νεοφιλελεύθερος κεντροδεξιός πρωθυπουργός Ρούτερ , που είχε – μεταξύ των άλλων -το προεκλογικό σύνθημα κατά των πολιτών που δεν ήταν ολλανδικής καταγωγής : «ή μένεις με τους κανόνες μας ή φύγε»!Αυτό ήταν και το μοτίβο της ακροδεξιάς. Αξιοποίησε δε τη πόλωση με το Σουλτάνο και επικράτησε ως πρώτο κόμμα .Άλλωστε –κατά τη προεκλογική ένταση-ο Βίλντερς επιβράβευσε το Ρούτερ, για τη στάση του απέναντι στον Ερντογαν ,χάνοντας εθνικιστικές ψήφους.

5.Δεξιότερα Κουροπάτκιν! Ο άξονας , το κέντρο βάρους της ολλανδικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής , μετατοπίστηκε προφανώς προς τα δεξιότερα .

6. ο Ακροδεξιός Βίλντερς ήλθε δεύτερος , αλλά με δέκα επιπλέον βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές του 2012

7 .Μια προοδευτική πολιτική δύναμη , η Πράσινη Αριστερά , ήλθε πρώτο κόμμα στο Άμστερνταμ και πέμπτο σε όλη τη χώρα. Είχαν 4 έδρες και ανήλθαν στις 14.

8.Το Σοσιαλιστικό κόμμα είχε άνοδο στην έκτη θέση

9.Καταποντίστηκαν και πήγαν από τη δεύτερη θέση στην έβδομη – με απώλεια 29 βουλευτικών εδρών – οι Σοσιαλδημοκράτες του Εργατικού κόμματος , του Νταισελ μπλουμ που ήταν μέχρι τώρα δεύτερο κόμμα και εταίρος –στη δεξιά στρατηγική της λιτότητας -του Ρούτε.

10. Οι χριστιανοδημοκράτες και οι κεντρώοι είχαν επιτυχίες με 19 έδρες .

11. Το Ολλανδικό κοινοβούλιο συγκροτείται σε σώμα με 150 βουλευτικές έδρες . Για το σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται 75 έδρες και μένει να δούμε τις νέες συμμαχίες ή συνεργασίες που θα επιδιώξει ο Ρούτε .

12.Πολιτικοί ηγέτες από τη Γερμανία , τη Γαλλία , σύμμαχοι του Ρούτε στις πολιτικές κοινωνικές και οικονομικές επιλογές που οδήγησαν την ΕΕ σε μια πολυετή κρίση, ύφεσης και ανεργίας , αλλά και άλλοι νεοφιλελεύθεροι αρχηγοί κεντροδεξιών ευρωπαικών κομμάτων πανηγυρίζουν ! Ωστόσο μένει να δούμε τι θα <<πουν>> οι κάλπες – για ορισμένους λίαν προσεχώς – τόσο για τη πολιτική τους όσο και τους ίδιους Σ.Τ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s