ΕΒΛΑΨΑΝ , ΑΠΕΤΥΧΑΝ ,ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ, ΑΠΕΡΧΟΝΤΑΙ . Τη διάλυση της τρόικα προανήγγειλε ο απερχόμενος Νταισελμπλουμ

ΕΒΛΑΨΑΝ , ΑΠΕΤΥΧΑΝ ,ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ, ΑΠΕΡΧΟΝΤΑΙ . Τη διάλυση της τρόικα προανήγγειλε ο απερχόμενος Νταισελμπλουμ. Μιλάμε –εδώ και δέκα πέντε χρόνια –για τη σύσταση του Ευρωπαικού Νομισματικού Ταμείου. Το κογκλάβιο της Γερμανικής Ευρώπης(Μέρκελ , Σοιμπλε και οι συν αυτώ από την Ολλανδία , τη Σλοβενία, τη Σλοβακία , τις χώρες της Βαλτικής και τη Φινλανδία) ήθελαν τη τρόικα , ένα αγοραίο σχήμα εκβιασμού έξω από τις ευρωπαικές συνθήκες προκειμένου να ικανοποιήσουν τα αφεντικά τους , τη χρηματοπιστωτική ολιγαρχία και την ευρωπαική νεοφιλελευθερη δεξιά και εν γνώσει τους ότι θα οδηγούσαν σε διάλυση μια σειρά από χώρες της ΕΕ, αναγκάζοντας τες σε ύφεση , ανεργία , φτωχοποίηση και οικονομική και κοινωνική διάλυση. ΕΒΛΑΨΑΝ , ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ . Τώρα ήλθε η ώρα για τις κάλπες και για άλλους απερχόμενους .Οπότε θα κλείσει και ο κύκλος των τροικανών με την αντικατάσταση από μια <<ανεξάρτητη δημοσιονομική αρχή>> τύπου Ευρωπαικού Νομισματικού Ταμείου . ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ , αλλά σε ένα άλλο πλαίσιο ελέγχου όπως με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα που τώρα ηγείται ο Ντραγκι και ανάλογα με συγκεκριμένα συμφέροντα , άλλοτε είναι ανεξάρτητη η ΕΚΤ και άλλοτε υπόκειται σε άλλου είδους πιέσεις , (Σκληρό νόμισμα , ποσοτική χαλάρωση κλπ).Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το Βερολίνο θέλει την Ευρωπαική επιτροπή ,το Γιούνκερ σήμερα και τον αντικαταστάτη του αύριο , ως ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΟΡΥΦΗΣ .Κατά τα άλλα αυτοί οι τιποτόφρονες <<ηγέτες>> θέλουν να ορίσουν την Ευρώπη του Αύριο ! Σ.Τ.
Η σημερινή δομή της τρόικας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να τερματιστεί, τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία θα δημοσιευθεί στο αυριανό της φύλλο.
«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ο ESM μακροπρόθεσμα γινόταν το ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Θα πρέπει να αποκτήσει έναν σαφή ηγετικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η σημερινή δομή της τρόικας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να διαλυθεί πλέον εντελώς, διευκρινίζει. «Η ΕΚΤ βλέπει το ρόλο της τρόικας όλο και πιο άβολα, και νομίζω σωστά», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ και επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα «σημαντικά καθήκοντα», στα οποία και θα πρέπει να επικεντρωθεί. Ο ΕΜΣ θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρία που διαθέτει σήμερα μόνο το ΔΝΤ», υποστηρίζει.
Για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά πως θα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή κατανομή των καθηκόντων. Ο ίδιος αναμένει ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει να μετάσχει στο πρόγραμμα. Θα ήταν «πολύ ευπρόσδεκτο», αν αυτό γινόταν πριν από το καλοκαίρι, αναφέρει και εκτιμά πως μια γρήγορη ολοκλήρωση της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης από τους πιστωτές είναι μάλλον δύσκολο και προσθέτει πως δεν πιστεύει πως οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, τον Απρίλιο.
«Τώρα πρέπει να προβληματιστούμε για το κόμμα μας»
Ερωτηθείς για την καταστροφική ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει: «Χάσαμε το 75% των εδρών μας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με τον εαυτό μας και για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού δημοκρατικού κινήματος στην Ολλανδία, τώρα. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μπούμε σε μια κυβέρνηση στην οποία τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ό, τι στο παρελθόν».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s