Ο διεθνής συνασπισμός που αποτελείται από 67 χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ ,συμφώνησε να εξαλείψει «την παγκόσμια απειλή» του ISIS. Διαφωνίες ΗΠΑ –Τουρκίας για τις δυνάμεις που θα συμμετέχουν.

Ο διεθνής συνασπισμός που αποτελείται από 67 χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ ,συμφώνησε να εξαλείψει «την παγκόσμια απειλή» του ISIS. Διαφωνίες ΗΠΑ –Τουρκίας για τις δυνάμεις που θα συμμετέχουν.
23.03.2017
Ο Τίλερσον κατήγγειλε «την παγκόσμια δύναμη του κακού» και υποσχέθηκε «τον θάνατο» σύντομα του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, με τον ίδιο τρόπο που σκοτώθηκε ο ιδρυτής της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011.
Ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεσμεύθηκε χθες Τετάρτη να εξαλείψει «την παγκόσμια απειλή» του ΙΚ και τον επικεφαλής του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στη διάρκεια μιας συνάντησης που επισκιάστηκε από μια αεροπορική επιδρομή στη Συρία που προκάλεσε τον θάνατο πολλών αμάχων.
Η χθεσινή συνάντηση ήταν το βάπτισμα του πυρός για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος υποδέχθηκε του 67 ομολόγους του των χωρών που συμμετέχουν «στον παγκόσμιο συνασπισμό» κατά του ΙΚ, κάποιοι εκ των οποίων ανησυχούν για τον κίνδυνο η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να λάβει μονομερή μέτρα κατά του ΙΚ.
Ο Τραμπ εξελέγη με ένα εθνικιστικό και απομονωτικό πρόγραμμα και θέλει να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για την άμυνα κατά 10% και αντίθετα να μειώσει αυτό της διπλωματίας κατά 28%.
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από το Πεντάγωνο να του παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο «την αποδόμηση» του ΙΚ, ώστε «να εξαλειφθεί από τον πλανήτη αυτός ο ειδεχθής εχθρός».
Υιοθετώντας τον ίδιο τόνο στην τελική τους ανακοίνωση τα 68 μέλη του συνασπισμού δήλωσαν «ενωμένα στην αποφασιστικότητά τους να εξαλείψουν από την παγκόσμια απειλή».
Ο Τίλερσον κατήγγειλε «την παγκόσμια δύναμη του κακού» και υποσχέθηκε «τον θάνατο» σύντομα του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, με τον ίδιο τρόπο που σκοτώθηκε ο ιδρυτής της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011.
Και σε όσους ανησυχούν για την αμερικανική αποδέσμευση από τη Μέση Ανατολή, απάντησε ότι «η νίκη κατά του ΙΚ είναι η πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ στην περιοχή».
Πριν τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ κάποιων μελών του σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί τόσο στη Ράκα όσο και στη Μοσούλη.
ΗΠΑ και Τουρκία διαφωνούν για το ποιες δυνάμεις θα πρέπει να διεξαγάγουν την τελευταία επίθεση στη Ράκα. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί να συμμετάσχουν σε αυτή οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Όμως αυτές οι πολιτοφυλακές είναι η βασική δύναμη του αραβοκουρδικού συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τον οποίο το Πεντάγωνο θεωρεί πιο ικανό να ανακαταλάβει τη Ράκα γρήγορα.
Εξάλλου ο συνασπισμός κατά του ΙΚ πρέπει να απαντήσει και στο ερώτημα για το μελλοντικό καθεστώς των απελευθερωμένων περιοχών της Συρίας: αυτονομία υπό τη μία ή την άλλη μορφή ή επιστροφή στην κυριαρχία του συριακού καθεστώτος.
Αναφορικά με το θέμα αυτό ο Τίλερσον ήταν ξεκάθαρος: «ως συνασπισμός δεν θα ασχοληθούμε με την εθνική οικοδόμηση ή ανοικοδόμηση».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s