Πράσινος εμφύλιος στο ΤΕΕ

EFSYNΠράσινος εμφύλιος στο ΤΕΕ

Το σύνθημα «Η Κεντροαριστερά είναι εδώ» ενώνει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά και τον γραμματέα του Σ. Ξεκαλάκη, αλλά οι… σύντροφοί τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο τους φέρνουν τον έναν απέναντι στον άλλο

 

14.04.2017, 14:35

 

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Οι μάχες χαρακωμάτων και τα συντροφικά μαχαιρώματα του ένδοξου παρελθόντος αναβιώνουν τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο τις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την εκλογή προεδρείου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Η υπόθεση συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά των παρασκηνιακών διενέξεων άλλων εποχών, καθώς περιλαμβάνει ίντριγκες, διαρροές, διαφωνίες, απειλές, καταγγελίες, διαφοροποιήσεις και αποχωρήσεις. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η επίσημη παράταξη που στήριξε η Χαριλάου Τρικούπη στο ΤΕΕ ήταν αυτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών, με επικεφαλής τον Νίκο Μήλη, ο οποίος ανήκει στη σφαίρα επιρροής του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Ξεκαλάκη και του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.

Το ψηφοδέλτιο κατέκτησε τη 2η θέση, πίσω από το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών που στήριξε η επίσημη Ν.Δ. υπό τον Γιώργο Στασινό, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος.

Τρίτη δύναμη ήρθε η παράταξη ΡΙΖΟΠΡΟΜ που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Ν. Ανδρεαδάκη. Με αυτή τη σειρά συγκροτήθηκε σε Σώμα το διαπαραταξιακό προεδρείο (πρόεδρος Ν.Δ., α΄ αντιπρόεδρος Δημοκρατική Συμπαράταξη, β΄ αντιπρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», με αφορμή τις διαδικασίες ανάδειξης του προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο, συνήλθε η Ολομέλεια της παράταξης όπου από τους 29 εκλέκτορες της ΔΗΣΥΜ, η συντριπτική πλειοψηφία (23 εκλέκτορες) τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης αναλογικού-αντιπροσωπευτικού προεδρείου με βάση την εκλογική καταγραφή του Νοεμβρίου.

Συμφώνησαν επίσης να υποστηριχθούν ως υποψήφιοι οι Νίκος Μήλης και Τάσος Ηλίας. Εξι μέλη της παράταξης, ανάμεσα στους οποίους οι Χρ. Τσιαμαντάνης (γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Φωκίδας) και Ανδρέας Στοϊμενίδης, διαφώνησαν με την παραπάνω συλλογική απόφαση και διαχώρισαν τη θέση τους, επικαλούμενοι –κατά ορισμένες πηγές– «εντολή από το κόμμα».

Τα εν λόγω στελέχη επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αυτόνομης υποψηφιότητας του Ν. Μήλη για την προεδρία του ΤΕΕ, θεωρώντας ότι με τη στήριξη άλλων παρατάξεων, είτε ανεξάρτητων είτε από τον ευρύτερο αριστερό χώρο, θα μπορούσε η ΔΗΣΥΜ να κερδίσει την προεδρία από τον «γαλάζιο» Γ. Στασινό.

Μάλιστα, κατηγόρησαν τους συντρόφους τους ως υπαίτιους της διάσπασης, μιλώντας για απαράδεκτη σύμπραξη με τη Ν.Δ. με ανταλλάγματα έμμισθες θέσεις.

Στον ενδοπαραταξιακό εμφύλιο φέρεται να ενεπλάκησαν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη (Π. Χρηστίδης, Θ. Μωραΐτης και Μ. Οθωνας), με αποτέλεσμα η αντιπαράθεση να λάβει μεγάλες διαστάσεις. Πάντως, οι ίδιοι απορρίπτουν κατηγορηματικά την ανάμειξή τους και καλούν άπαντες να μην εμπλέκουν τη Φ. Γεννηματά.

Η πλευρά Μήλη ισχυρίζεται ότι απευθύνθηκε στις υπόλοιπες παρατάξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη ΔΗΣΥΜ και ουδέποτε έλαβε θετική ανταπόκριση. Εισέπραξε δε την πρόταση της μειοψηφίας ως κίνηση «παγίδευσης» λόγω της δεδομένης εσωκομματικής αντιπαλότητας με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, διέψευσε ότι είναι έμμισθη η θέση του α΄ αντιπροέδρου που έλαβε ο κ. Μήλης.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωνε ότι ο ισχυρισμός περί ιδιοτελούς συμμαχίας με τη Ν.Δ. συνιστά σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αφού αποκρύπτεται ότι την άλλη αιρετή θέση έλαβε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει αυτό που ουσιαστικά συνέβη ήταν η πιστή τήρηση της κεντρικής κομματικής γραμμής για ένα μοντέλο εθνικής συνεννόησης.

Επί τούτου συμπλήρωναν ότι εγγυητής της συμφωνίας για αναλογικό προεδρείο ήταν ο Αντώνης Πρωτονοτάριος, προσωπικότητα κύρους στον χώρο του ΤΕΕ, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα.

«Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος οι μηχανικοί που στηρίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον στόχο της ενότητας του προοδευτικού χώρου πέτυχαν τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων που απαιτούνται για να βάλουμε τέλος στην εποχή των μνημονίων.

Κινήθηκαν ακριβώς πάνω στην πρόταση διεξόδου που έχει διατυπώσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», τόνιζε η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΣΥΜ μετά από σειρά δημοσιευμάτων.

Και εξαπέλυε βολές για ορισμένους που «επιμένουν ανεύθυνα να συμβάλλουν στον διχασμό με διαρροές που δηλητηριάζουν την κοινή προσπάθεια», για άλλους «που θεωρούν “βοσκοτόπια συμφερόντων” τα επιμελητήρια και τα συνδικάτα» και κάποιους ακόμη «που αξιοποίησαν τη δύναμη του ΤΕΕ για να κάνουν πολιτική καριέρα και τώρα νιώθουν άγχος για την επιστροφή τους και τη διατήρηση των κεκτημένων τους».

Ενορχηστρωτής

Σε οργισμένη παρέμβαση προέβη και ο μηχανικός στο επάγγελμα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος εμφανιζόταν, μαζί με τον επίσης μηχανικό Νίκο Ανδρουλάκη, ως ενορχηστρωτής των παρασκηνιακών συμφωνιών με τη Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά τις αιχμές από την επίσημη παράταξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ΤΕΕ περί υπονόμευσης καθώς και για πρόσωπα που εκμεταλλεύτηκαν τον χώρο για την προσωπική τους ανέλιξη, πρέπει να γίνουν δύο επισημάνσεις:

Η ΔΗΣΥΜ ήταν εξαρχής διασπασμένη, αφού την ψήφο των μηχανικών διεκδίκησε και η παράταξη «Πρόοδος και Αναβάθμιση ΤΕΕ» με στελέχη όπως οι Σπύρος Ζαννιάς και Δημήτρης Βογανάτσης που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Ο τελευταίος, μάλιστα, ήταν παλαιότερα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μετέπειτα εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής. Εσωκομματικά είχε ταχθεί στο πλευρό του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Η «Πρόοδος και Αναβάθμιση» συνεργάστηκε –σύμφωνα με πληροφορίες– για την ανάδειξη μελών Διοικούσας Επιτροπής με την παράταξη «Αφετηρία» του Γιάννη Κοτζαμπασάκη που διατηρεί στενές επαφές με τον –προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ– νυν υπουργό Υποδομών και πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ, Χρ. Σπίρτζη.

Αντιστοίχως, παράταξη ευθέως επηρεαζόμενη από τον κ. Σπίρτζη θεωρείται η «Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών», στην οποία συμμετέχουν οι Ν. Γιανναδάκης και Αντ. Σαμιωτάκης.

Στα τρία παραπάνω σχήματα φέρεται να κατευθύνθηκαν οι διαρροές της ΔΗΣΥΜ με συνέπεια η δεύτερη έδρα στη Διοικούσα Επιτροπή να κερδηθεί κατόπιν κλήρωσης.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι την προεδρία διεκδίκησε ανεπιτυχώς και ο Χρόν. Ακριτίδης, πρόσωπο του περιβάλλοντος της Ντ. Μπακογιάννη, που λέγεται ότι στηρίχτηκε από μερίδα δυνάμεων του υπουργού Υποδομών.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s