Πορεία αριστερά μέχρι τις κάλπες

Πορεία αριστερά μέχρι τις κάλπες

 

18.04.2017, 06:22 |

 

 

Νίκος Σβέρκος

Οι εκλογές ακόμα αργούν, σύμφωνα με όσα λένε δημοσίως και ιδιωτικώς οι στενότεροι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο ο πρωθυπουργός –ουσιαστικά πρώτη φορά– παρουσίασε στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής με ορίζοντα τις επόμενες κάλπες.

Τα «βήματα» μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, γρήγορες κινήσεις για νέες επενδύσεις και χρήση αναπτυξιακών εργαλείων, νομοθέτηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης, απομένουν ακόμα σημαντικοί σταθμοί. Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που ξεκινά την Παρασκευή, δανειστές και κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσουν επί του πεδίου των μεσοπρόθεσμων προβλέψεων των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Θα εξετάσουν την μέχρι τώρα πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, δηλαδή τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το αισιόδοξο σενάριο του 3% (έναντι του στόχου 0,5%). Βάσει αυτών των στοιχείων, ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βερολίνου, θα κληθούν να διαμορφώσουν τους στόχους για το 2019 και μετά.

Η Αθήνα θα αξιοποιήσει την καλή πορεία του 2016 και θα επιμείνει ότι η δημοσιονομική πορεία μέχρι το πέρας του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη. Θα απορρίψει την απαίτηση του Βερολίνου για πολυετή μετά το 2019 υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αντιτείνοντας την ανάγκη για λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και για σχετική χαλάρωση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Το ΔΝΤ συμφωνεί ότι είναι αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους, ενώ το Βερολίνο επιθυμεί μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα εκλογικά σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης. Οι Ευρωπαίοι, πάντως, αναμένεται να πιέσουν προς μια «χρυσή τομή», που θα διαλύσει κάποια νέα «σκιά» αβεβαιότητας από την ευρωζώνη.

Στο εξωτερικό οι δυσκολίες είναι γνωστές. Στο εσωτερικό όμως ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί την εσωκομματική «αναστάτωση» που εύλογα προκαλεί η επικείμενη ψήφιση των μέτρων για το διάστημα από το 2019 και έπειτα, αλλά και το δυσχερές κοινωνικό πεδίο. Επικεντρώνοντας στο εσωκομματικό πεδίο, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει τους προβληματισμούς που διατύπωσαν τα 13 στελέχη στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο είναι δεδομένη η πειθάρχηση στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «μπάλα» λοιπόν βρίσκεται στα χέρια της (λεγόμενης) εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στους «53+» και τον Νίκο Φίλη ή τον Πάνο Σκουρλέτη είναι αδύναμοι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι «53+» κάθε άλλο παρά συμφωνούν με τη θέση του πρώην υπουργού Παιδείας για σύμπραξη με την Κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό ο Αλέξη Τσίπρας θέλει να κάνει ένα βήμα «μπροστά», που μπορεί να αλλάξει το κλίμα τόσο εσωκομματικά όσο και στην κοινωνία. Στην ομιλία του στους υπουργούς μίλησε για «μεγάλη πολιτική αντεπίθεση, αντεπίθεση ουσίας και όχι επικοινωνιακή». Αυτή θα συνίσταται στη νομοθέτηση πολλών νομοσχεδίων με προοδευτικό πρόσημο στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν τη διαχωριστική γραμμή που θέλει να φτιάξει ο πρωθυπουργός στον δρόμο προς τις κάλπες: «Πρόοδος εναντίον Συντήρησης, Αριστερά εναντίον Δεξιάς».

Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει βέβαια και σκληρές αντιπαραθέσεις με τη Ν.Δ. Οι εξεταστικές επιτροπές για το «πάρτι» δισεκατομμυρίων στην Υγεία και για τις μίζες στα «εξοπλιστικά» αναμένεται να τροφοδοτήσει την επικαιρότητα με πυκνές αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα στον χώρο από τις παλαιότερες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς αρκετοί εκ των πρωταγωνιστών τους βρίσκονται ακόμα στον πολιτικό στίβο και διεκδικούν νέους ρόλους.

Το Μαξίμου θα επιχειρήσει να φτιάξει την εικόνα ενός «σοβαρού πολιτικού αδιεξόδου» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα επενδύσουν, δηλαδή, στο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφεύγει τεχνηέντως τις αντιπαραθέσεις για ζητήματα διαφθοράς, ότι επιμένει σε εκλογές χωρίς αντίκρισμα και ότι κρατά αλλοπρόσαλλη στάση στις ψηφοφορίες μικρών αλλά θετικών διευκολύνσεων προς μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (βοήθημα σε συνταξιούχους, μείωση ΕΝΦΙΑ και μείωση φορολογικών συντελεστών το 2020, πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και μείωση ή απάλειψη της εισφοράς συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s