Τραπεζίτες στο… απόσπασμα

Όλη η μπόχα λαμόγιων από το πρώην ΠΑΣΟΚ που τώρα ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ σε ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ονόματι …Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ με την ομάδα της κλεφτουριάς της Νέας Δημοκρατίας. .Η τότε κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ –ΝΔ –Βενιζέλου Σαμαρά )και η τράπεζα είχαν παρουσιάσει τη ληστεία της περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας ως «πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση .
Τραπεζίτες στο… απόσπασμα
Το σκάνδαλο διαρπαγής ακινήτων της Εθνικής μέσω της «Πανγαία» και το μπαράζ ποινικών διώξεων
Μπάμπης Νιάκας

Δημοσιεύθηκε: 22 Απριλίου 2017
       >>Δώσαμε τα χρήματα για να μας… αγοράσουν Η τότε κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ –ΝΔ –Βενιζέλου Σαμαρά )και η τράπεζα το είχαν παρουσιάσει ως «πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης». Η σκανδαλώδης πτυχή της υπόθεσης αφορά τον τρόπο και τους όρους με τους οποίους η «Εθνική Πανγαία» (θυγατρική εταιρεία της Εθνικής) και μαζί 241(!) ακίνητα της τράπεζας δόθηκαν στην Invel Real Estate, ένα νεοσύστατο private equity fund με βασικό εταίρο τον Ισραηλινό πολυεκατομμυριούχο Beny Steinmetz, ο οποίος συνδέεται στενά με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και φέρεται ως βασικός χρηματοδότης του δεξιού κόμματος Λικούντ, καθώς και ακροδεξιών οργανώσεων
>>Μόνο «ξένη επένδυση» δεν ήταν: Το fund του Steinmetz αγόρασε την περιουσία της Εθνικής με τα λεφτά της Εθνικής, πληρώνοντας στην ουσία μόνο το ¼ του ονομαστικού τιμήματος! Ουσιαστικά η τράπεζα έβγαλε τα χρήματα από τη μία τσέπη ως δάνειο και τα έβαλε στην άλλη ως τίμημα για να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της, επιβαρυνόμενη επιπλέον με διαφορά επιτοκίου.
>>Παράλληλα υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης των πωλούμενων ακινήτων της, για να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί καταβάλλοντας ετήσια ενοίκια 70 εκατ. ευρώ (!). Τα ενοίκια συμψηφίζονται με τις δόσεις του δανείου και έτσι το fund του Steinmetz δεν χρειάζεται να πληρώνει τίποτε. Σε έξι χρόνια θα έχει εξοφλήσει το δάνειο και θα του έχουν μείνει τα 241 ακίνητα, συν ό,τι άλλο θα έχει αποκτήσει η «Πανγαία».
 >>Τώρα η Invel Real Estate ελέγχει πλήρως τη νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση Εθνικής Πανγαία- MIG Real Estate και είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Η αξία της «επένδυσης» της (που έγινε χωρίς δέσμευση ιδίων κεφαλαίων και χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο), αυξάνεται από το γεγονός ότι η Πανγαία είναι πλέον εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Mπορεί να διαθέσει πακέτα μετοχών σε διεθνείς επενδυτές, εισπράττοντας μετρητά για μετοχές που απέκτησε… επί πιστώσει.
Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η «νέα» Εθνική Πανγαία έχει ελληνική διοίκηση, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εδρεύουσας στην Ολλανδία και διοικούμενης από το Λονδίνο Invel Real Estate.
Κατά φοβερή σύμπτωση(;), σχεδόν όλα τα στελέχη αυτού του fund προέρχονται από θυγατρικές της Deutsche Bank…
μεταξύ των κατηγορουμένων είναι:
-Πέτρος Χριστοδούλου, τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Αποχώρησε το 2014

-Γιώργος Ζανιάς, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών πριν από τις δεύτερες εκλογές του 2012 και εν συνεχεία μη εκτελεστικός πρόεδρος της Eθνικής Τράπεζας.

-Δημήτριος Δημόπουλος, ανώτερο στέλεχος της τράπεζας, στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Αλεξ. Τουρκολιά.

-Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου, μέλος του ΔΣ της Eθνικής Τράπεζας έως τον Ιούλιο 2015

-Αριστοτέλης Καρυτινός, επικεφαλής του κλάδου ακίνητης περιουσίας της Eθνικής Τράπεζας από το 2008 έως το 2014 και μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ

-Χρήστος Σκλαβούνης, Πρόεδρος του ΤΧΣ από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015

-Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, συνιδρυτής και επικεφαλής της Invel Real Estate .

-Σταύρος Κούκος, Πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων Eθνικής Τράπεζας.
 
 
http://www.sofokleousin.gr/archives/340225.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s