Διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης UPD

Διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης UPD

14.05.2017, 13:18

 

Συντάκτης:

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Πολύ δρόμο φαίνεται πως έχει ακόμη η συζήτηση για τη δημιουργία ενιαίου φορέα στην Κεντροαριστερά, καθώς διαπιστώνεται σημαντική διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Φώφη Γεννηματά και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Με τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ συμβαδίζουν και οι «Κινήσεις Πολιτών».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε πρόταση για εκλογή αρχηγού από τη βάση και ιδρυτικό συνέδριο για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς το αργότερο στις αρχές του 2018.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Οργανωτική Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο θα γίνει τον Ιούνιο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του σχήματος δήλωσε:

«Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα. Με βάση το μητρώο που δημιουργείται, προχωρούμε στο Ιδρυτικό Συνέδριο και την εκλογή οργάνων. Προτείνω, με την επιφύλαξη πολιτικών εξελίξεων, οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές του ’18. Ήρθε η ώρα για απλές και καθαρές λύσεις».

Η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι το προσεχές συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εισηγηθεί προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, ενώ τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗΣΥ μέσα σε εύλογο χρόνο θα πάρουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα (πολυκομματικός ή όχι). Στη συνέχεια θα διεξαχθεί η εκλογή επικεφαλής από τη βάση.

Αντίθετη ΔΗΜΑΡ

Αμέσως μετά στο βήμα βρέθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εξέφρασε διαφορετική άποψη από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Η εκλογή επικεφαλής από τη βάση αφορά τον ενιαίο φορέα που πρέπει να δημιουργηθεί με Ιδρυτικό Συνέδριο εντός του 2017 και όχι έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα που άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο. Επίσης πρώτα δημιουργείς τον ενιαίο φορέα μέσω Ιδρυτικού Συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά.

Τόνισε, ακόμη, ότι για να συγκροτηθεί νέος κομματικός φορέας της ευρύτερης Κεντροαριστεράς χρειάζεται να σηματοδοτηθεί στο επικείμενο Συνέδριο του Ιουνίου ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. «Με ένα νέο σύμβολο, ένα νέο όργανο και πολιτική-προγραμματική πρόταση με προοδευτικές τομές και ανατροπές. Και κυρίως με ένα ξεκάθαρο οδικό άξονα που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από τη βάση εντός του 2017», υπογράμμισε.

Εκ μέρους των «Κινήσεων Πολιτών» ο Γιάννης Τούντας δήλωσε οι «Κινήσεις Πολιτών» υποστηρίζουμε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας την ανάγκη της υπέρβασης των υφιστάμενων κομμάτων για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα, μέσα από τις διαδικασίες ενός ιδρυτικού συνεδρίου και την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση.

«Το σύνολο των οργάνων έχει καταργηθεί»

Κριτική για τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, άσκησε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε «είναι λυπηρό ότι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, το σύνολο των οργάνων έχει καταργηθεί. Τέτοιες αντιδράσεις δεν βοηθούν την προσπάθεια ανασύστασης του χώρου, ο οποίος διαθέτει σημαντικές διαθεσιμότητες».

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πρότασή του για ανοιχτό συνέδριο, σημειώνει ότι «το ζητούμενο είναι η συγκρότηση του νέου φορέα και η αποσαφήνιση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του» και εξηγεί ότι «πρώτα θα φτιάξουμε το νέο κόμμα και μετά θα μας απασχολήσει το ζήτημα εκλογής της ηγεσίας. Βέβαια, όταν έρθει αυτή η στιγμή, είναι αυτονόητο, ότι και η εκλογή πρόεδρου πρέπει να γίνει από τη βάση με ανοιχτές και αξιόπιστες διαδικασίες».

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και εκτιμά ότι η «σημερινή γενιά δεν πρόκειται να βιώσει την κοινωνική κινητικότητα των τελευταίων δεκαετιών και ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία κληρονομικής ισχύος».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s