Μήπως ο Σούλτς δεν μπορεί τελικά;

Μήπως ο Σούλτς δεν μπορεί τελικά;

Μήπως ο Σούλτς δεν μπορεί τελικά;

01:23 | 16 Μάιος. 2017 Τελευταία ανανέωση 01:24 | 16 Μάιος. 2017 Μοιραστείτε στο twitter
Στα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο είχε συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος από οποιαδήποτε άλλη Κυριακή, εδώ και πολύ καιρό. Το ίδιο πρωτοφανής ήταν και η απογοήτευση. Τα πρόσωπα εκείνων που παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα των εκλογών από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έδιναν την αίσθηση ότι το κόμμα είχε χάσει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις μονομιάς.

Η ενόχληση είναι κατανοητή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το κεντροαριστερό κόμμα ήλπιζε ότι η Άνελορ Κραφτ, η κυβερνήτης του SPD στο κρατίδιο αυτό, θα κέρδιζε εκ νέου τις εκλογές και θα λειτουργούσε καταλυτικά ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Φθινοπώρου. Αντιθέτως, ενώ προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις όλους τους προηγούμενους μήνες, το SPD έχασε με 31,2% – το χαμηλότερο ποσοστό του στην ιστορία του κρατιδίου – από το CDU της Μέρκελ, που πήρε 33%. Ακόμη ήταν η τρίτη απώλεια κρατιδίου από τα τέλη Μαρτίου.
Ο σχεδιασμός του κόμματος ήταν άλλος: Όταν τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε πως ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποχωρεί από την ηγεσία και ότι αναλαμβάνει ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, που θα είναι υποψήφιος καγκελάριος στις εκλογές, τα ποσοστά του SPD αυξήθηκαν κατά 10%! Οι έρευνες έδειχναν πως η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είναι ευάλωτη και πως το κοινό σταδιακά ξηλώνει την εξουσία από πάνω της. Η απροθυμία της ίδιας, εν τω μεταξύ, να είναι εκ νέου υποψήφια, ενίσχυσε αυτό το αίσθημα.

Η τάση, όμως, από τότε άλλαξε. Η νίκη του CDU στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, της οποίας είχε προηγηθεί μια εκστρατεία που στήριζε αποκλειστικά την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ -για την οποία υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στη Γερμανία- σήμανε μια στροφή 180 μοιρών. Πλέον πολλοί στους κύκλους των Σοσιαλδημοκρατών, αναρωτιούνται εάν ο Σούλτς είναι ο άνθρωπος για τη δουλειά αυτή.

Τι σημαίνουν τα γεγονότα

Στις προχθεσινές εκλογές, η ήττα ήταν κυρίως της Άνελορ Κράφτ και του συνασπισμού της με τους Πρασίνους. Συγκριτικά με το 2012, το SPD έχασε 8 μονάδες και οι Πράσινοι από το 11,3% έπεσαν στο 6,4%. Η Κράφτ, που προαλειφόταν για αντίπαλος της Μέρκελ, σύμφωνα με το Spiegel, είχε ζητήσει επισταμένως από το SPD να χαράξει μια εκστρατεία αποκλειστικά σε θέματα του κρατιδίου, αντί να τη μετατρέψει σε μια πρόβα για τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Προς τιμήν της, μάλιστα, αμέσως μετά την ήττα της παραιτήθηκε από όλα τα αξιώματα που είχε στο κόμμα.

Όμως στο πιο πολυπληθές κρατίδιο της Γερμανίας, οι τοπικές εκλογές θεωρούνται πρόβα για τις ομοσπονδιακές. Ο Σουλτς, συνεπώς, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό ήταν και μια προσωπική ήττα. Την διαπίστωσή του αυτή την ανακοίνωσε αμέσως μετά τα πρώτα exit polls. Ο άνθρωπος, που τον Ιανουάριο πανηγύριζε σαν λυτρωτής του πολιτικού χώρου τον οποίο εκφράζει, βρίσκεται πλέον σε μια πολύ δύσκολη θέση απέναντι στο δύσπιστο πλέον κόμμα του αλλά και στους ψηφοφόρους μιας και η νίκη της Μέρκελ φαίνεται αναπόφευκτη. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η αλήθεια είναι ότι τόσο ο ίδιος όσο και το SPD χρειάζονται ένα θαύμα για να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Συγκριτικά με την προεκλογική εκστρατεία του Περ Στέινμπρουκ το 2012, το SPD δεν έκανε σοβαρές αλλαγές στην κατευθυνσή του. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η δημοσκοπική άνοδος, μετά την άφιξη του Σουλτς στην ηγεσία του κόμματος, ήταν εφήμερη. Το συμπέρασμα είναι, μάλλον, πως οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν πλέον να ελπίζουν να λάβουν την υποστήριξη που απολάμβαναν πριν έρθει η Μέρκελ στα πράγματα.

Ηγετικές φυσιογνωμίες του κόμματος θεωρούν πως πρέπει να αναπροσαρμοστεί άμεσα η πολιτική εκστρατεία, με αναθεώρηση των στόχων και του μηνύματος. Πολλοί, βλέποντας την πρόσφατη επιτυχία του Εμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία, πιστεύουν ότι ο Σουλτς πρέπει να ρίξει περισσότερο βάρος στα ευρωπαϊκά θέματα από ό,τι κάνει ήδη. Όμως παρά την οποιαδήποτε απόφαση πάρουν, μέχρι στιγμής ένα είναι σίγουρο: Ο αέρας φουσκώνει μόνο το πανί της Μέρκελ.

Σχολιάστε