Μια κυβέρνηση που κλείνει το μάτι στη Δεξιά UPD

 
Μια κυβέρνηση που κλείνει το μάτι στη Δεξιά UPD

Λίγο Ρεπουμπλικάνοι, λίγο Σοσιαλιστές και λίγο νέα πρόσωπα χαρακτηρίζουν τη νέα γαλλική κυβέρνηση

17.05.2017, 17:48 |

 

Συντάκτης: 

efsyn.gr

Έπειτα από μακρά κυοφορία και προσπάθεια να ισορροπήσουν στο τεντωμένο σχοινί μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα πρέπει να βάλει τις βάσεις για τη μετεκλογική συνεργασία, ανακοινώθηκε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού του Εντουάρ Φιλίπ.

Δεξιόστροφος ο προσανατολισμός της νέας κυβέρνησης, καθώς μετά την επιλογή Φιλίπ, και η επιλογή του υπουργού Οικονομικών από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μπορεί να είναι δείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

Πάντως, η νέα κυβέρνηση, με θητεία έως τις βουλευτικές εκλογές, αποτελείται από 18 υπουργούς και τέσσερις υφυπουργούς, κάποιους παλιούς και γνωστούς και κάποια νέα πρόσωπα, που προέρχονται από την κοινωνία.

Επίσης, γυναίκες και άνδρες είναι μοιρασμένοι εξίσου.

Νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είναι ο Μπρουνό Λεμέρ, προβεβλημένο μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και πρώην υπουργός Αγροτικής Πολιτικής υπό τον Νικολά Σαρκοζί. Όπως έγινε γνωστό γνωστό από το περιβάλλον του Μπρουνό Λεμέρ, εκτός από την Οικονομία, θα είναι αρμόδιος και για θέματα οικονομίας, οικονομικών, βιομηχανίας, υπηρεσιών και φορολογίας.

Φυσικά, στην ανάγκη να ισορροπήσει τις εντυπώσεις, ο Μακρόν επέλεξε ως υπουργό Εσωτερικών τον Σοσιαλιστή Ζεράρ Κολόμπ και δήμαρχο της Λιόν, ο οποίος ήταν το πρώτο στέλεχος του κόμματος που στήριξε την υποψηφιότητα Μακρόν.

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει η κεντρώα Σιλβί Γκουλάρ, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών πηγαίνει ο τέως υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

, επικεφαλής του κόμματος MoDem, αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επίσης, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι υπουργείο θα αναλάμβανε ο οικολόγος ακτιβιστής Νικολά Ιλό, που παίρνει το χαρτοφυλάκιο της Οικολογικής Μετάβασης και Αλληλεγγύης, με αρμοδιότητες και στην Ενέργεια.

Υπουργός στον πρόεδρο της Γαλλίας ορίστηκε ο Αλεξίς Κολέρ, που ανακοίνωσε και τη νέα κυβέρνηση.

Τα άλλα υπουργεία

Στα υπόλοιπα υπουργεία ορίστηκαν οι Ρισάρ Φεράντ (Σοσιαλιστής – Συνοχής των περιφερειών), Ανιές Μπουζίν (Υγείας και Πρόνοιας), Φρανσουάζ Νισέν (Πολιτισμού), Μιριέλ Πενικό (Εργασίας), Ζαν Μισέλ Μπλανκέ (Παιδείας), Ζακ Μεζάρ (Αγροτικής Πολιτικής και Διατροφής), Ζεράρ Νταρμανεν (Προϋπολογισμού και Μεταρρύθμισης του Κράτους), Φρεντερίκ Βιντάλ (Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας), Ανίκ Ζιραρντέν (Υπερπόντιων Εδαφών), Λορά Φλεσέλ (Αθλητισμού), Ελιζαμπέτ Μπορν (Μεταφορών), Μαριέλ ντε Σαρνέζ (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Κριστόφ Καστανέ (υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος Τύπου), Μουνίρ Μαχζουμπί (υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής), Μαρλέν Σκιαπά (υφυπουργός Ισότητας των δύο Φύλων), Σοφί Κλουζέλ (υφυπουργός Αρμόδια για θέματα ΑμεΑ).

Η νέα κυβέρνηση, όπως είχε ανακοινωθεί από την Τρίτη το απόγευμα θα ορκιστεί το πρωί της Πέμπτης.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας είναι «μια κυβέρνηση της Δεξιάς», σύμφωνα με τον Ζαν Λικ Μελανσόν.

«Εγώ δεν έχω άποψη, πρόκειται για μια κυβέρνηση της Δεξιάς, τελεία και παύλα», είπε. «Όταν έχουμε ως πρωθυπουργό έναν άνδρα που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στο λόμπι υπέρ των πυρηνικών της χώρας…»

Για τον ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λικ Μελανσόν, ο διορισμός του Νικολά Ιλό στο υπουργείο Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης, του «ραγίζει την καρδιά».

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, που βλέπουν το κόμμα τους να φυλλορροεί προς την πλευρά Μακρόν, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Φρανσουά Μπαρουάν, ηγέτη του κόμματος.

Όπως δήλωσε, «λυπάται προσωπικά» για τη συμμετοχή των δύο βουλευτών του κόμματός του, Μπρουνό Λεμέρ και Ζεράλντ Νταρμαμέν στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ.

Και οι τρεις «αποχώρησαν, είναι επιλογή τους, δική τους απόφαση», δήλωσε.«Λυπάμαι γι’ αυτό σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς να θέτω υπό αμφισβήτηση τους δεσμούς φιλίας που διατηρώ μαζί τους. Δεν θα διαγράψω, από την πλευρά μου, τα τόσα πολλά χρόνια μαχών που ζήσαμε μαζί» τόνισε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s