Τσίπρας: Τώρα Γερμανία και ΔΝΤ πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις

Τσίπρας: Τώρα Γερμανία και ΔΝΤ πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις

24 Μαϊ. 2017, 21:33
Φωτογραφία: ΑΠΕ

«Εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας υποχωρήσεις, τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κάνουν τις δικές τους», ήταν το μήνυμα που έστειλε στους εταίρους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βαθιά πεποίθησή του ότι «στις τρεις εβδομάδες που απομένουν όλοι θα αρθούν στο ύψος της περίστασης και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε επιτέλους μετά από μια επταετία να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία».
Η Ελλάδα, τόνισε, έκανε μια μεγάλη υποχώρηση για να εκπληρώσει τη μία από τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, νομοθετώντας μέτρα για το 2019 και το 2020. 
«Τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη δεύτερη συνθήκη, που είναι τα μέτρα για το χρέος, διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται αυτή τη στιγμή μια καθαρή λύση. Μια λύση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιλύει το γόρδιο δεσμό. Και από τη δική μας πλευρά προτείνουμε μια καθαρή διέξοδο: Μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Για την Ελλάδα, για τη Γερμανία, για το Ταμείο, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Τηρήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας και προσδοκούμε από τους εταίρους να σεβαστούν επιτέλους τις θυσίες του ελληνικού λαού με μια συνολική συμφωνία που θα βγάζει τη χώρα από την ομηρία και την εκκρεμότητα. Γιατί μόνο έτσι θα αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία και θα σταλεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. 
»Επιπλέον, μια σαφής λύση με χρονικό βάθος θα δημιουργήσει τον καθαρό δημοσιονομικό δρόμο που θα επιτρέψει μια πιο επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και στοχευμένες, προωθητικές φοροελαφρύνσεις» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο ερώτημα γιατί δεν υπήρξε λύση στο τελευταίο Eurogroup, λέγοντας: «Διότι υπήρξε προσπάθεια να προωθηθεί και πάλι μια θολή λύση. Μια λύση μετάθεσης του προβλήματος. Μια λύση που δεν αντιστοιχούσε στο οικονομικό κλίμα, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ούτε και στις θυσίες του ελληνικού λαού».
Εθνικό Σχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής
Για το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, που είναι γνωστό και ως Growth Strategy, και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, για να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο σε όλη τη χώρα, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το σχέδιο αυτό, είπε, θα αναλύεται τόσο κλαδικά και τομεακά όσο και σε τοπικούς – περιφερειακούς άξονες, «γιατί η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται εκ των άνω ούτε διατάσσεται, αλλά χρειάζεται τη σύμπραξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων με τον κόσμο της εργασίας σε μια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία εθνικού πλούτου που θα διανέμεται δίκαια», όπως επισήμανε.
Η κυβέρνηση και ιδίως τα λεγόμενα «παραγωγικά» υπουργεία είναι σε ανοιχτό διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς και εξετάζει κάθε αίτημα και πρότασή τους και ο πρωθυπουργός ανέφερε μια σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση της περιφερειακής βιομηχανίας που είναι οι παρακάτω:
Η εμπροσθοβαρής απορρόφηση του ΕΣΠΑ, 11,4% έναντι 7% που ήταν ο αρχικός στόχος, (1,9 δισ. ευρώ κοινοτικοί πόροι) που είχαμε θέσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσοστό απορρόφησης που πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο αντίστοιχο χρονικό σημείο του προηγούμενου ΕΣΠΑ ήταν μόλις 1,5%.
Η σημαντική αύξηση, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που πλέον, για πρώτη φορά μέσα στην κρίση, φτάνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, μέσα από το Πρόγραμμα αυτό υλοποιούνται κρίσιμα αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών σε όλη τη χώρα, που δεν μπορούν να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από άλλους συγχρηματοδοτούμενους πόρους.
Έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και ξεκλειδώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής. Η δυνατότητα αξιοποίησης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Για παράδειγμα, η καινοτόμος επενδυτική πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Equifund.
Η πλατφόρμα αυτή, η μεγαλύτερη αυτού του είδους που υλοποιείται αυτή τη στιγμή σε χώρα της ΕΕ, με 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 120 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα συμβάλει ουσιαστικά στην εξεύρεση κεφαλαίων για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις.
Πέρα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, μια σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Συνεπενδύσεων, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, θα διαθέσουν συνολικά πάνω από 3 δισ. ευρώ στην οικονομία.

Newsroom ΔΟΛ

Σχολιάστε