Τα πρακτικά αποκαλύπτουν όσα έγιναν στο Eurogroup: Πως φτάσαμε στο αδιέξοδο για το χρέος

TVXS mobile

TVXS mobileAAA

Τα πρακτικά αποκαλύπτουν όσα έγιναν στο Eurogroup: Πως φτάσαμε στο αδιέξοδο για το χρέος

15:04 | 25 Μάιος. 2017

Facebook Twitter

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν τα δύο πρόσωπα που τορπίλισαν τη διαπραγμάτευση στο περασμένο Eurogroup για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να βρει λύση που να τους ικανοποιεί όλους. Η Ελλάδα άσκησε βέτο με τη στήριξη της Γαλλίας και της Ιταλίας. 
Ειδικότερα, όπως προξύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης τα οποία δημοσιεύει το Euro2Day, ο Πολ Τόμσεν αρνήθηκε κάθε πρόταση και έσπρωξε τη συζήτηση όχι προς μια συνολική συμφωνία, αλλά προς μια μερική: «Ναι» στην εκταμίευση της δόσης, καθώς η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, «όχι» στη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς τα μέτρα των ευρωπαίων δανειστών δεν είναι ικανοποιητικά.
«Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να προχωρήσετε με αυτό τον τρόπο, όμως έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να καταλήξει πως αυτή η δέσμη μέτρων θα μας φέρει on board, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο ΔΣ μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας», είπε ο Πολ Τόμσεν.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η λύση πρέπει να είναι καθαρή και αξιόπιστη ώστε να δώσει το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. «Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας» είπε, συμπληρώνοντας ότι οι αγορές περιμένουν το QE και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δείξει ότι απλά μεταθέτει τις αποφάσεις για αργότερα.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στήριξε πλήρως τις ελληνικές θέσεις λέγοντας ότι η πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι δεν φανερώνει «καθαρή λύση», ότι είχε δυσκολία να καταλάβει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και ότι η Γαλλία προτιμούσε 17 έτη επιμήκυνσης και πρωτογενή πλεονάσματα 2% (σημ: μετά το 2022). «Ομως δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση, εάν το ΔΝΤ παραμένει ή όχι -δεν μπορεί να είναι μισό-μισό. Εάν δεν είναι μαζί μας το ΔΝΤ, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει το QE» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλος Πάντοαν έλαβε τον λόγο λέγοντας ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα και ότι οι αγορές περιμένουν ένα σημάδι. «Το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπορεί να βελτιωθεί, όμως είναι μια καλή πλατφόρμα. Εχω μια ερώτηση για τους θεσμούς: Γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τεχνική βάση στα μέτρα; Ιδεολογία; Μετά από τόσους μήνες, όλοι ξέρουμε τι χρειάζεται. Σας παρακαλώ, εξηγήστε γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Θέλω επίσης να ακούσω από το ΔΝΤ την αντίδρασή τους για την παράγραφο ως προς τον ρόλο που θα παίξει», είπε και υπογράμμισε ότι δεν αποδέχεται ότι δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση σε αυτό το σημαντικό θέμα.
Η άρνηση Σόιμπλε
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αρνητική στάση του, ξεκίνησε να διαβάσει την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Όπως ισχυρίστηκε, τώρα η συζήτηση αφορά ουσιαστικά μια νέα απόφαση, που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί χωρίς εντολή από τη Γερμανική Βουλή. «Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μια καινούργια εντολή, άρα η βάση μας πρέπει να είναι αυτή (Μάιος 2016). Δεν δώσαμε βέτο στο ΔΝΤ, ούτε εμείς, ούτε η Ολλανδία. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη εγκρίνει δύο προγράμματα από το Ταμείο», ανέφερε.
Κάπου εδώ, με τον Τόμσεν να λέει ότι δεν θέλει να εγκρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους και το Σόιμπλε να λέει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα πέραν της απόφασης του 2016, το Eurogroup πήρε φωτιά. «Δεν είναι αποδεκτό ότι ο ένας συμβιβασμός (2016) οδηγεί σε έναν άλλο (το νέο προσχέδιο). Δεν έχω εξουσιοδότηση. Εάν είναι αυτός ο δρόμος, τότε καλή τύχη! Δεν θα βρούμε λύση», είπε.
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών μάλιστα, Πίτερ Καζίμιρ, παραδέχθηκε ότι «όλοι κάναμε λάθη, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, διαφορετικά δεν θα ήμαστε εδώ». «Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι τα μέτρα να μην έχουν αρνητική επίπτωση στον EFSF και τον ESM. Για την ανάπτυξη, λέμε πραγματικά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί περισσότερο από 1% για τόσα χρόνια; Αυτό είναι αλχημεία, αλλά δεν είναι δική μας αλχημεία», είπε φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ.
Από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν υπεραμύνθηκε της αρνητικής του στάσης λέγοντας πως «πρέπει να πάμε πέρα από τη δέσμη μέτρων που έχει προβλεφθεί. Αυτό (η πρόταση) τα βάζει σε πιο συγκρατημένο πλαίσιο», αναγνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα ή δημοσιονομικές μεταφορές (transfers) για το χρέος.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρενέβη αναφέροντας ότι η απόφαση του 2016 λέει τι μπορεί να γίνει και όχι τι δεν μπορεί να γίνει και ότι υπάρχουν όρια. «Δεν μπορούμε να πάμε πίσω στα κοινοβούλια και να ζητήσουμε επιπλέον εγγυήσεις από τον EFSF, σας στο λέω, η Ολλανδία θα πει όχι. Οσο για την ανάπτυξη, υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Το έχουμε ενσωματώσει εκεί που αναφέρεται ότι χρειάζεται νέα αξιολόγηση βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ».
«Το ΔΝΤ μάς είπε ότι το DSA δεν είναι αξιόπιστο. Τώρα λέει ότι ακόμα δεν είναι αξιόπιστο; 1% ανάπτυξη τα επόμενα 40 χρόνια; τότε ποιος ο λόγος να έχουμε πρόγραμμα; Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει: είναι μέσα ή όχι; Δεν μπορούμε να συζητάμε μέτρα κάθε 4 εβδομάδες», είπε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών και απευθυνόμενος στον Πολ Τόμσεν τόνισε:
«Θέλεις να βάλουμε ένα στοίχημα; Αν είναι σωστή η Κομισιόν (για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη) να πληρώσετε διπλά από ό,τι πρέπει. Εάν είστε εσείς σωστοί, να μην πληρώσετε τίποτα. Μπορούμε να βάλουμε αυτό το στοίχημα. Θα χάσετε».
Η πρόταση για συμμετοχή του ΔΝΤ ως απλού συμβούλου και η έκρηξη Τσακαλώτου
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος αναρωτήθηκε «πώς θα τετραγωνίσουμε τον κύκλο; Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα και το ΔΝΤ έχουν ένσταση με την πρόταση. Μήπως να εξετάσουμε τον ρόλο του ΔΝΤ ως συμβούλου όπως στο ισπανικό μοντέλο;». «Δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος, όπως φαίνεται να είναι το ΔΝΤ τώρα» πρόσθεσε.
Σε αυτό το σημείο και αφού δεν υπήρχε σύγκλιση, ο πρόεδρος του Eurogroup αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση για να έχει διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη. «Θα ζητήσω από το ΔΝΤ να μπει με πρόγραμμα ακόμα και εάν δεν δώσει χρήματα πριν κλείσει το θέμα με το χρέος». «Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που μπορούμε να συζητήσουμε. Να πάμε στο ΔΣ με πρόγραμμα και να δώσουμε χρήματα αργότερα», είπε ο Πολ Τόμσεν, για να προσθέσει ότι θα έπρεπε το θέμα να κλείσει έτσι ώστε να καθοριστούν κάποιες παράμετροι και κάποιες άλλες όχι.
Ακολούθησε η «έκρηξη» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται αυτή την επιλογή. «Εάν αυτή είναι μια επιλογή, τότε είναι η χειρότερη των χειροτέρων για την Ελλάδα! Εχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να είναι βασισμένη στο ότι πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε.
Ο Πολ Τόμσεν ανταπάντησε ότι αντιλαμβάνεται την απογοήτευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει σύγκλιση στο χρέος. Πρόσθεσε δε ότι και στο παρελθόν το ΔΝΤ ενέκρινε προγράμματα επί της αρχής και ότι η χρηματοδότηση ήρθε μετά υπό όρους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο όρος είναι το χρέος.
Η εντολή Μακρόν
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα αφήσει αμφιβολίες στις αγορές, γιατί δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του ΔΝΤ, ενώ ο Γάλλος υπουργός είπε ότι αυτό μετακυλίει το θέμα πιο κάτω. «Εχω εξουσιοδότηση από τον Γάλλο πρόεδρο για καθαρή λύση και όχι μετακύλιση» είπε ο Λεμέρ.
Σε αυτό το σημείο η συνεδρίαση διεκόπη για 4 ώρες. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε ξεχωριστές επαφές με ΔΝΤ, Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα. Οταν μπήκαν οι υπουργοί ξανά την αίθουσα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η δήλωση (statement) δεν βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα και ότι αποσύρει τα δύο προσχέδια των ανακοινώσεων που ήταν στο τραπέζι. Ο Τσακαλώτος πήρε τον λόγο, λέγοντας ότι συνομίλησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό πολλές φορές, ότι εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του.
«Εχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, αυτό το έγγραφο έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να δουλέψουν για την Ελλάδα, όμως εάν ένας από τους θεσμούς πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν υπάρχει η ξεκάθαρη λύση που θέλουν οι αγορές» είπε ο κ. Τσακαλώτος, που πρόσθεσε ότι προσωπικά δεσμεύεται να τελειώσει τα prior actions και ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το χρέος. «Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ», είπε ο Ελληνας υπουργός.
«Τεράστια αποτυχία», λέει ο Σόιμπλε
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να λήξει τη συνεδρίαση λέγοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να κλείσει το θέμα μέχρι το επόμενο Eurogroup, για να πάρει απάντηση από τον κ. Σόιμπλε: «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτό ήταν μια τεράστια αποτυχία», είπε και επιτέθηκε στους συναδέλφους του, που μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης και σήκωσαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Επέμεινε δε ότι η απόφαση του 2016 είναι πολύ ξεκάθαρη και δεν χρειάζεται κάτι άλλο.
«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα βρούμε καλύτερη λύση από τη σημερινή. Να μάθετε το μάθημά σας, ότι πρέπει να παραμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ρητορική με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, γιατί μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την εντολή (mandate) για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι», είπε.
«Να δουλέψουμε»
Οι υπουργοί της Γαλλίας και της Ιταλίας εξέφρασαν την κατανόησή τους στη θέση της Ελλάδας, με τον κ. Πάντοαν να προσθέτει ότι «μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα πυροδοτούσε χρηματοπιστωτική κρίση. Οταν ξεκινά τέτοια κρίση, δεν ξέρουμε πώς να τη σταματήσουμε», είπε ο Πάντοαν.
«Συμμερίζομαι την απογοήτευσή σας. Πρέπει να δουλέψουμε για να γεφυρώσουμε το κενό τις επόμενες εβδομάδες, με το να βρούμε επιλογές και όχι να παίζουμε με τις προσδοκίες» κατέληξε.
Θέμα με τις συλλογικές συμβάσεις έθεσε το ΔΝΤ
Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η πορεία για την υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων κάθε άλλο παρά «ανέφελη» είναι. Και αυτό γιατί ο Πολ Τόμσεν δηλώνει ότι χρειάζονται «κάποιες διορθώσεις» στη νομοθεσία ενώ επισημαίνει ότι ζητείται «νομική γνώμη» για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.
Θέμα ανοίγει και για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία αντιστροφής των ρυθμίσεων, κάτι το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ. Παράλληλα ο Μάριο Ντράγκι έθεσε θέμα με την ΕΛΣΤΑΤ, ζητώντας ο υφιστάμενος και οι νυν πρόεδροι να αποζημιωθούν έναντι όλων των εξόδων από νομικές κινήσεις εναντίον τους, κάτι που θα πρέπει να καλύπτει και τα στελέχη.
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχτηκε το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ να είναι «βασικό παραδοτέο» πριν τον Ιούλιο και εκτίμησε ότι στα θέματα που τέθηκαν, όπως αυτό για τις συλλογικές συμβάσεις, μπορούν να βρεθούν έντιμοι συμβιβασμοί.
Τα πρακτικά

Facebook Twitter
Εαν θέλετε να δείτε τo πλήρες άρθρο με φωτογραφίες πατήστε εδώ
Περισσότερα άρθρα
Ασφάλιση υγείας με 13€ τον μήνα με το πρόγραμμα First Care της Interasco!

Interasco
Σε ποια γνωστά e-shop για ρούχα αγοράζεις με επιστροφή χρημάτων;

pigogo.gr
Η αυτοχειρία του ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό είναι το πιο μολυσμένο σημείο της Γης!
Ταξίδεψε στην Μύκονο και εξοικονόμησε έως 40% στη διαμονή σου

Trivago
Σχετικά άρθρα

img

Το ύπουλο πολιτικό πόκερ του Σόιμπλε

img

«Καρφώνουν» Σόιμπλε για το αδιέξοδο στο χρέος

img

Ο Τσακαλώτος αποδομεί τους ισχυρισμούς του Τόμσεν

img

Τα αγκάθια του «μεγάλου συμβιβασμού»
Πρόσφατα απο την ίδια κατηγορία
Πράσινο φως από την Βουλή για την ανέγερση του Τεμένους
23:16 | 25 Μάιος. 2017

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη για την επίσπευση των διαδικασιών της ανέγερσης του Ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου …

Το ναρκωτικό που σκότωσε τον Πρινς βρέθηκε και στο αίμα της 36χρονης
22:52 | 25 Μάιος. 2017

Το ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό, Fentanyl, βρέθηκε στο αίμα και τα ούρα της 36χρονης για τον θάνατο της οποίας κατηγορείται ο 38χρονος αγγειοχειρουργός του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.Το …

Στην «λίστα» της Ρούπα ο Παπαδήμος
22:32 | 25 Μάιος. 2017

Ένα από τα ονόματα πολιτικών που βρέθηκαν στις σημειώσεις της Πολάς Ρούπα στο διαμέρισμα της Ηλιούπολης τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν και αυτό του Λουκά Παπαδήμου.Στην «λίστα» της Ρούπα υπήρχαν …

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα
22:26 | 25 Μάιος. 2017

1.’Εκρηξη στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου – Τραυματίας ο πρώην πρωθυπουργός [Βίντεο και φωτο].Η «Ακαδημία Αθηνών» ο «αποστολέας» του παγιδευμένου φακέλου.Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης στον …
Περισσότερα απο την ίδια κατηγορία
Σε ΕΛΠΕ και Energean Oil & Gas τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας
16:19 | 25 Μάιος. 2017

Έπεσαν οι υπογραφές στις συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και των ΕΛ.ΠΕ και Energean Oil & Gas για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές Άρτας – Πρέβεζας, …

ΔΝΤ: Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα πλην της χρηματοδότησης
19:34 | 25 Μάιος. 2017

Aνοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο της μη χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το Ταμείο θα …

Παιδική πορνογραφία: Παγίδευε τα θύματά του μέσω facebook
18:46 | 25 Μάιος. 2017

Με ψεύτικα «προφίλ» στο Facebook, εξαπατώντας ή απειλώντας, «ψάρευε» τα ανυποψίαστα ανήλικα θύματά του ένας 40χρονος πατέρας, που συνελήφθη στη Βάρδα Ηλείας, κατηγορούμενος για πορνογραφία …

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης στον Παπαδήμο: «Είδα το αυτοκίνητο να σηκώνεται στον αέρα»
21:22 | 25 Μάιος. 2017

Τις στιγμές της έκρηξης του παγιδευμένου φακέλου στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και όσα συνέβησαν αμέσως μετά περιγράφουν μάρτυρες.«Είδα το αυτοκίνητο να σηκώνεται στον αέρα» …

‘Εκρηξη στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου – Τραυματίας ο πρώην πρωθυπουργός [Βίντεο και φωτο]
19:06 | 25 Μάιος. 2017

Έκρηξη σημειώθηκε στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο Λουκάς Παπαδήμος, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Ο πρωην πρωθυπουργός και οι δύο συνοδοί ασφαλείας του έχουν διακομιστεί …
Κατηγορία άρθρου: Ελλάδα >>

TVXS – TV ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ. 

DESIGNED BY 2SQUARE.GR

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s