Τέσσερα αγκάθια στον δρόμο προς τη μετεξέλιξη

 
Τέσσερα αγκάθια στον δρόμο προς τη μετεξέλιξη

31.05.2017, 12:08

 

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Σοβαρές αλλά -όπως διευκρινίζουν οι πρωταγωνιστές- όχι ανυπέρβλητες είναι οι διαφωνίες που έχουν ενσκήψει στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφορικά με τη μετεξέλιξη του σχήματος.

Μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων εταίρων διαπιστώνονται αποκλίσεις γύρω από κομβικά ζητήματα, τα οποία θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν στη σημερινή τους συνάντηση η Φώφη Γεννηματά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιάννης Τούντας και ο Απόστολος Πόντας (ΕΔΕΜ).

Εναν μήνα πριν από το πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναζητούν κοινή φόρμουλα για την επόμενη ημέρα του εγχειρήματος.

Ομως, η στασιμότητα και η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων ήδη γίνονται ορατές και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν μια ανησυχητική κάμψη.

Διχογνωμίες

Τέσσερα είναι τα αγκάθια που «πληγώνουν» τις συνιστώσες της ΔΗΣΥ στον δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο.

Το πρώτο και βασικότερο αφορά το είδος του νέου φορέα. Το δίλημμα που τίθεται είναι αν το υπό διαμόρφωση κόμμα θα είναι ενιαίο ή πολυκομματικό σχήμα.

Υπέρ του ενιαίου φορέα τάσσονται αναφανδόν η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που πιστεύουν ότι μόνο με νέο φορέα θα καταστεί εφικτή η συμπόρευση με άλλες δυνάμεις εκτός Συμπαράταξης (π.χ. Ποτάμι, Ωρα Αποφάσεων, ΜΕΤΑρρυθμιστές κτλ).

Το ΠΑΣΟΚ -όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.»- αφήνει την τελική απόφαση στη βάση του μέσω εσωτερικού δημοψηφίσματος που πιθανότατα θα διεξαχθεί στο έκτακτο συνέδριο (προγραμματίζεται για το φθινόπωρο).

Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αφήνει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε τον πολυκομματικό φορέα, διαφωνώντας με τη διάλυση των υφιστάμενων κομμάτων.

Στην ίδια κατεύθυνση φέρεται να κινείται το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, που πραγματοποιεί πανελλαδική συνδιάσκεψη στις 2, 3 και 4 Ιουνίου και αναμένεται εκεί να αποκρυσταλλώσει τη στάση του.

Το επόμενο πρόβλημα σχετίζεται με τον χρόνο των διαδικασιών.

Η Φώφη Γεννηματά έχει εισηγηθεί η εκλογή αρχηγού και το ιδρυτικό συνέδριο για τον νέο φορέα να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2018.

«Προχωράμε μπροστά με σταθερά βήματα. Δεν κάνουμε άλματα στο κενό», δηλώνει σε συνεντεύξεις και ομιλίες.

Επιτάχυνση της διαδικασίας και ολοκλήρωσή της εντός του 2017, θεωρώντας ότι οι καθυστερήσεις είναι ζημιογόνες και αδικαιολόγητες, είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών.

Διάσταση απόψεων παρατηρείται και στη σειρά των βημάτων, αφού από το ΠΑΣΟΚ προκρίνουν να προηγηθεί η εκλογή αρχηγού και να ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο, ενώ στις μικρότερες συνιστώσες διαφωνούν, επισημαίνοντας ότι η ορθή αλληλουχία είναι η αντίστροφη (πρώτα το συνέδριο ίδρυσης του φορέα και κατόπιν η ανάδειξη επικεφαλής).

Διχογνωμία υπάρχει, τέλος, και στο θέμα του συμβόλου. Νέο κοινό έμβλημα που θα αντικαταστήσει τα παλιά τού κάθε μεμονωμένου κόμματος της Συμπαράταξης επιθυμούν οι Κινήσεις Πολιτών και η ΔΗΜΑΡ.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται από την πλευρά τους στη Χαριλάου Τρικούπη και στο ΚΙΔΗΣΟ, που κλίνουν περισσότερο υπέρ μιας διττής λύσης, με νέο σήμα και ταυτόχρονη διατήρηση των παλιών, όπως ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s