Ζουράρη και ΣΥΡΙΖΑ

Έγραφα Πριν ένα χρόνο…

Αλλο ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Παράταξης και άλλο …αλλαγή ονομάτων

του ΧΑΡΗ ΤΣΙΟΚΑ*

Την τελευταία περίοδο βλέπουν το φως της δημοσιότητας υποτιθέμενες κινήσεις και εγχειρήματα , περί προσπαθειών δήθεν ανασυγκρότησης του προοδευτικού χωρου!

Σχήματα τέως αξιωματούχων επιχειρούν να αθροίσουν μικρά σύνολα προκειμένου να δηλώνουν παρόντα !Να εκφράσουν την αγωνία για την ανάγκη η μεγάλη δημοκρατική παράταξη να αναβιώσει! Αραγε τι ακριβώς ;

Ακριβως στο ίδιο μότο , κόμματα σε πολιτική και εκλογική συρρίκνωση , αναλύοντας επιδερμικά την συγκυρία και την κοινωνική ρευστότητα απέναντι στην πολιτική και οικονομική κατάστασή επιχειρούν με θυμικό και συναισθηματικό τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τμήματα του πολιτικού και συνδικαλιστικού προσωπικού ! Επιδιωκουν συσπειρώσεις όχι με βαςη τις σύγχρονες ανάγκες αλλά παραπέμποντας στις γεμάτες δράση διαδρομές του ενδοξου ισως παρελθόντος!

Όμως όσες εκλησεις τέως αξιωματούχων ,συνδικαλιστών ,η τ βουλευτών και να ανασύρει κανείς, στην πολιτική ποτέ το ένα συν ένα δεν κάνει εκλογικά και πολιτικά δυο!

Οι πρωτοβουλιες εχουν εξ αντικειμενου δυναμική προς τα πάνω η προς τα κάτω και εκδηλωνονται με γεωμετρική πρόοδο οχι προσθετικα!

Αξιολογουνται από την κοινωνία ανάλογα με τις στοχεύσεις των πραγματικών επιδιώξεων !

Η κοινωνία και ο προοδευτικός πολίτης θέτει πάντα αμείλικτα ερώτηματα :

–Σχετίζονται οι πρωτοβουλίες με την κοινωνική και παραγωγική ανάγκη;

–Εχουν διακριτό πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο που μετασχηματίζει τις παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες σ αντιπαράθεση με τις επιδιώξεις του Νεοφιλελευθερισμού;

Γι αυτό ο Ανδρέας ίδρυσε το μεγάλο ΠΑΣΟΚ , επειδή δεν πρόταξε συγκολλήσεις επιβιωσης αξιωματούχων ούτε διμέτωπους αριστερα και δεξια !

Τοποθέτησε την διακήρυξη του σοσιαλιστικου κινηματος αριστερά , στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και προσδιόρισε ως προτεραιότητα την ενότητα προγραμματική ,πολιτική και κοινωνική που απαντά στις ολέθριες επιδιώξεις του χρηματιστηριακού κεφαλαίου! Δηλαδη στις πολιτικές εκφράσεις που στις μέρες μας συντονίζει ο Νεοφιλελευθερισμός της παρέας Σοιμπλε

Αντίπαλος είναι ενας!

Ειναι μόνο οι δυνάμεις που διχάζουν την κοινωνία και επιβάλλουν Ευρώπη πολλών ταχυτήτων!

Οι δυνάμεις που στην Ελλάδα αγνοούν την πραγματική ανάπτυξη και τους συντελεστές της !Αντιπαλες είναι οι δυνάμεις που στο όνομα των λιγότερων φόρων παραχωρούν τα δημόσια εργαλεία συνοχής και ανάπτυξης στους αχαλίνωτους κερδοσκόπους!

–Ποιους λοιπόν αφορουν τα καλέσματα και οι δηλώσεις πολιτικης παρουσίας αξιωματούχων και τα κροκοδείλια δάκρυα περί αναγκης ανασυγκρότησης της μεγάλης προοδευτικής παράταξης?

–Πρέπει ναι η όχι ένα τέτοιο εγχείρημα να προσδιορίζει καθαρά ότι αφορα τον προοδευτικό πόλο και τις δυνάμεις της παραγωγής της εργασίας και της επιστήμης ?

–Πρέπει η όχι να έχει ως βασική επιδίωξη την προγραμματική συνάντηση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού μ αυτές της αριστεράς και της οικολογίας?

Με δεδομένο τον μονομετωπο αγώνα σε βάρος του ολέθριου διχασμού που επέβαλε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης πρέπει η όχι να γίνεται καθαρό πως οι σχέσεις με τις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού πόλου ειναι συναγωνιστικές και ανταγωνιστικές από την ίδια όχθη για κοινό πλαίσιο στόχων δημοκρατίας ανάπτυξης και αλληλεγγύης?

Τα προηγούμενα προϋποθέτουν αυτοκριτική με καθαρό πολιτικό λόγο ρήξης με τις δυνάμεις της δεξιάς σοσιαλδημοκράτιας που διολίσθησαν σε συνεργασίες με τη δεξιά διαχωρίζοντας τη σωτήρια της χώρας και απ αυτήν της κοινωνίας και της παραγωγής!

Το αίτημα λοιπόν είναι το σύγχρονο πολιτικό στίγμα του προοδευτικού πόλου ,η εναλλακτική πρόταση,οι συμμαχίες και όχι η αγωνια επιβίωσης κομματικών γραφειοκρατικών!

Σχολιάστε