Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

10.03.2018

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

Εκτός από έναν ρόλο-κλειδί, ο γραμματέας θα κληθεί μαζί με την πρόεδρο να σηκώσει το βαρύ φορτίο της οργανωτικής διάρθρωσης ενός νέου πολιτικού φορέα και να προετοιμάσει τα πάντα ενόψει των εθνικών εκλογών, που θα κρίνουν την επιτυχία ή την αποτυχία

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Oι τριβές και οι παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος στο Κίνημα Αλλαγής, με αποκορύφωμα τη ματαίωση της εκλογής συνέδρων, είναι προφανές ότι φρενάρουν τη δυναμική και θολώνουν τα μηνύματα ενότητας και ανάκαμψης που θέλει να στείλει η Φώφη Γεννηματά στο ιδρυτικό συνέδριο της επόμενης εβδομάδας.

Παρ’ όλα αυτά, εξίσου αυτονόητο είναι ότι η επικεφαλής του σχήματος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη δημόσια δέσμευση προς τους 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στις ανοιχτές διαδικασίες του περασμένου Νοεμβρίου, για τη συγκρότηση μιας ενιαίας προοδευτικής παράταξης που θα αγωνιστεί να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Στην ανηφορική αυτή διαδρομή καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν πρόσωπα και όργανα που θα εκλεγούν ή θα διοριστούν να υπηρετήσουν τον παραπάνω στόχο. Η ιδιομορφία του εγχειρήματος είναι τέτοια που μέχρι στιγμής βασικές λεπτομέρειες δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως μεταξύ των εταίρων.

Αδιευκρίνιστος παραμένει, για παράδειγμα, ο τρόπος ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής (σύμφωνα με την εισήγηση του καταστατικού, κατά 50% θα είναι εκλεγμένη και κατά 50% αναλογικά διορισμένη από τα κόμματα), της Εκτελεστικής Πολιτικής Γραμματείας και του γραμματέα. Σε μεγάλο βαθμό, τα επίμαχα ζητήματα θα διευθετηθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο που συγκαλείται τη Δευτέρα.

Πάντως, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορα σενάρια και πληροφορίες αναφορικά με τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προταθούν για τη θέση του άτυπου Νο 2 του κόμματος, δηλαδή εκείνη του γραμματέα.

Εκτός από έναν ρόλο-κλειδί, ο πρώτος γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής θα κληθεί, μαζί με την πρόεδρο, να σηκώσει το βαρύ φορτίο της οργανωτικής διάρθρωσης -σε όλη την Ελλάδα- ενός νέου πολιτικού φορέα. Και φυσικά να προετοιμάσει τα πάντα εν όψει των εθνικών εκλογών, της μητέρας των μαχών που θα κρίνει την επιτυχία ή αποτυχία της ενωτικής πρωτοβουλίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, το πρόσωπο που θα προταθεί θα πρέπει να θεωρείται μια ασφαλής επιλογή αντί μιας λύσης πιο ρηξικέλευθης και άρα με μεγαλύτερο ρίσκο, που όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική.

Εύθραυστες ισορροπίες

Ως εκ τούτου, θα πρόκειται για ένα «δοκιμασμένο» στέλεχος με το οποίο η Φ. Γεννηματά έχει συνεργαστεί και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της, που αντιλαμβάνεται τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των συνεργαζόμενων συνιστωσών και έχει εμπειρία από την «εσωκομματική κουζίνα». Σε ό,τι αφορά την ηλικία, θα μπορούσε να είναι νεαρός, αλλά αυτό δεν είναι θέσφατο καθώς, όπως έχει κατά καιρούς επισημάνει, το σημαντικότερο κριτήριο είναι η πολιτική αντί της ηλικιακής ανανέωσης.

Σύμφωνα με τα περιγραφόμενα χαρακτηριστικά, επικρατέστερος για τη θέση του γραμματέα, με βάση τις παρασκηνιακές συζητήσεις στο Κίνημα Αλλαγής, εμφανίζεται ο Παύλος Χρηστίδης, νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι επικοινωνιακός, άφθαρτος αλλά με μακρά κομματική πορεία (από την ΠΑΣΠ και τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ).

Αν δεν υπήρχε το ασυμβίβαστο γραμματέα-βουλευτή, ίσως επιλεγόταν ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπάρξει κάποια πρόταση. Υπό άλλες συνθήκες το πόστο θα διεκδικούσε ο 32χρονος πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Τέλος, στο δυσκολότερο ενδεχόμενο ο γραμματέας να μην προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα των πρώην υπουργών του ΚΙΔΗΣΟ Φίλιππου Σαχινίδη και Γιώργου Πεταλωτή και του βουλευτή του Ποταμιού και ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς Σπύρου Λυκούδη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s