Η αλυτρωτική δίψα της Ν.Δ.

22.05.2018

Η αλυτρωτική δίψα της Ν.Δ.

Συντάκτης:

Χρήστος Κουτσονάσιος*

Πιστό στο δόγμα της μη λύσης, ολόκληρο το κομμάτι της αντιπολίτευσης που τόσα χρόνια ήταν στην κυβέρνηση και φέρει στο ακέραιο τη δημιουργία και την διαιώνιση του προβλήματος, δίνει λυσσαλέα μάχη για να μην λυθεί ποτέ το Μακεδονικό. Πρόκειται για μια γενιά πολιτικών της μεταπολίτευσης που έκανε καριέρα δημιουργώντας το πρόβλημα με την ΠΓΔ της Μακεδονίας και επιμένει να αντιδρά σε οποιαδήποτε λύση μεταλλάσσοντας για αυτό το λόγο μέρα την μέρα την στάση τους.

Τη μία θέτουν όρους , που φυσικά είχαν ξεχάσει να βάλουν όταν αυτοί διαπραγματεύονταν. Όταν οι όροι αυτοί επιτυγχάνονται με τον έναν ή άλλον τρόπο, ανακαλύπτουν αλυτρωτισμό σε κάθε ονομασία. Απορρίπτουν συνεχώς ότι μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς ποτέ να προτείνουν κάτι ξεκάθαρα οι ίδιοι. Αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα γιατί απλά θέλουν να την καταγγέλλουν!

Στην απέλπιδα προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε για να μην στηρίξουν κάποια λύση στο Μακεδονικό, ο Κ.Μητσοτάκης και ο αρμόδιος τομεάρχης έφθασαν στο σημείο να ζητούν κάτι πρωτόγνωρο διεθνώς. Να εφαρμόσουν την λύση τα Σκόπια και μετά να την αποδεχθεί η χώρα μας. Γιατί δεν ρωτούν τον πρώην πρωθυπουργό τους και την πρώην υπ. Εξωτερικών τι διαπραγματεύονταν επί Ν.Δ.;

Και ποιοι τα λένε όλα αυτά; Αυτοί που με την πολιτική τους οδήγησαν εκ των πραγμάτων στο ιδιότυπο καθεστώς διπλής ονομασίας. Μία ονομασία, «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», που χρησιμοποιούμε εμείς και μία ονομασία που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι. «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σκέτο!

Και η κατάσταση αυτή θα διαιωνιζόταν αν η σημερινή κυβέρνηση και το υπ.Εξωτερικών δεν ξεκινούσε επί Γκρουέφσκι μάλιστα την προσπάθεια να χτιστούν οι γέφυρες για να λυθεί το θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Και μετά από επίπονες προσπάθειες φθάσαμε στο σημείο όπου τα Σκόπια δέχονται αλλαγή ονόματος, erga omnes και αλλαγή συντάγματος και απάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων. Αυτό που υποτίθεται ότι πάλευε τόσα χρόνια η ΝΔ.

Επειδή είμαστε μια μικρή χώρα που ευτυχώς όλοι γνωριζόμαστε καλά, είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε καμία λύση στο Μακεδονικό. Γιατί το Μακεδονικό είναι ο σκελετός που κρύβει η δεξιά παράταξη στο ντουλάπι της. Από το 1992 στοιχειώνει τις εσωτερικές έριδες και συγκρούσεις της. Είναι ένα κομβικό θέμα που αν το αντιμετωπίσουν δημόσια μόνο διχόνοια και διάλυση θα φέρει στην επιφάνεια.

Είναι όμως τραγικό ένα κόμμα να δένει το μέλλον της χώρας επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της την αλήθεια.

Δυστυχώς όμως είναι ακόμη χειρότερο ότι υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις στην αντιπολίτευση που δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να χαράξουν μια στρατηγική που θα πάει μπροστά τη χώρα. Προτιμούν κι αυτά τα κόμματα να μπουν στο μέτωπο της αδράνειας χρησιμοποιώντας υψηλής έντασης εθνικές κορώνες για να κρύψουν το γεγονός ότι δεν θέλουν να σπάσουν αβγά.

Αλήθεια όλοι αυτοί που νομίζουν ότι κρύβονται για να μην εκτεθούν, πιστεύουν ότι η κοινωνία δεν καταλαβαίνει; Το καταλαβαίνει. Όπως η κοινωνία και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι το μοναδικό αλυτρωτικό στοιχείο που είναι εμπόδιο για να αποδεχθούν λύση στο Μακεδονικό είναι η αλυτρωτική δίψα για να επανέλθουν στην εξουσία.Όποιο κι αν είναι το κόστος για την πατρίδα.

*Δικηγόρος, µέλος της ΠΓ του ΠΡΑΤΤΩ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s