αντιδρασεις στελεχων του ΠΑΣΟΚ και στη Βεροια για την συμμετοχη στη ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ παρουσια του κ Ανδρουλακη

βενιζ

  • αποσπασματα  απο την  παρεμβαση του στελεχους ΠΑΣΟΚ Θουλης Σιδηροπουλου 

‘Πρώτη’ του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στη Βέροια, με προτροπές για ατζέντα μέλλοντος

Ζωηρό χρώμα είχε άλλη  μια νομαρχιακή ολομέλεια του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά το βράδυ του Σαββάτου, στο ξενοδοχείο ‘Αιγές’, παρουσία του νέου (και νεαρού) γραμματέα Νίκου Ανδρουλάκη. Η προτροπή του γραμματέα να εστιαστούν οι τοποθετήσεις σε προτάσεις για το μέλλον του κινήματος (δεδομένου ότι η κριτική για το παρελθόν έγινε στον προσυνεδριακό διάλογο και το συνέδριο), βρήκε αντιστάσεις σε…

αρκετούς από τους παρευρισκομένους, που διαφώνησαν και το θεώρησαν αντιδημοκρατικό. «Η ατζέντα να είναι το μέλλον του κινήματος, κι όχι λόγια περί ανέμων και υδάτων», υπογράμμισε με αυστηρότητα ο κ. Ανδρουλάκης.

Στις τοποθετήσεις τους αρκετοί νέοι του κινήματος (Καγκελίδης, Σοφιανίδης), συμφώνησαν με την πρόταση της Αριστερής Πρωτοβουλίας (που εξέφρασε στην τοποθέτησή της νωρίτερα η Θούλη Σιδηροπούλου) για έξοδο του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη δική του ημίωρη εισήγηση, εκτός από την αναφορά στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι σε Ελλάδα-Κύπρο-Ευρώπη (όπου, όπως σημείωσε, «κυριαρχούν μικροί εθνικισμοί στη θέση των ιδεών»), τόνισε σχετικά με το ΠΑΣΟΚ ότι το έχει ανάγκη ο τόπος για τον ρεαλισμό των πολιτικών του και την προοδευτικότητά του, ωστόσο για το νέο κίνημα θα χρειαστεί όπως είπε πίστη και δουλειά μυρμηγκιού, ανανέωση, ενότητα και ιδέες.
Τέλος, αναφορικά με την ατζέντα της επόμενης φάσης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε σειρά προτεραιοτήτων (μείωση ανεργίας με αλλαγή μοντέλου παραγωγής, μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, φορολογικό σύστημα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων κ.ά.) μιλώντας για ανάγκη διαφάνειας, αξιοκρατίας και ορθολογισμού.
Στην ολομέλεια παραβρέθηκαν στελέχη κυρίως από τη Βέροια, που σχεδόν γέμισαν την αίθουσα ‘Ρωξάνη’ του ξενοδοχείου. Μεταξύ αυτών, η δήμαρχος κ. Ουσουλτζόγλου, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Δώρα Μπαλτατζίδου, οι πρόεδροι ΔΕΥΑΒ και ΚΕΠΑ κ.κ. Δάσκαλος και Μιχαηλίδης, ο πρώην νομάρχης Ανδρέας Βλαζάκης, ο πρώην βουλευτής Θανάσης Γεωργιάδης, η τέως αντιδήμαρχος Βέτα Αρχοντάκη κ.ά.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΘΟΥΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑΣΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ,ΒΕΡΟΙΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 20131.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2013
Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός είναι η φτώχεια: ηθική, υλική, πνευματική. Η ελληνική κοινωνία με την κατάρρευση των εισοδημάτων, την ανεργία, την νέα φτώχεια, την λιτότητα, τον εκφοβισμό και την προπαγάνδα βιώνει την πολυδιάσπασή της. Διαλύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης και δημοσίου συμφέροντος. Η κρίση στην Ελλάδα συνεχώς βαθαίνει. Η κυβέρνηση Σαμαρά, υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία του Βερολίνου συνεχίζουν την νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων και της μονόπλευρης λιτότητας. Οι Έλληνες πολίτες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν υποστεί τις συνέπειες αυτής της πολιτική τόσο σε επίπεδο αρχών, που αφορά τους Δημοκρατικούς θεσμούς, όσο και στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
2. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ…ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Ένα προοδευτικό μήνυμα με διαστάσεις ηθικού χρέους έρχεται τώρα από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Γάλλοι, Πορτογάλοι, Ισπανοί, Ιταλοί κινητοποιούνται, αμφισβητούν, προχωρούν. Απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας, που διαλύει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οδηγεί σε πρωτοφανή ύφεση τις οικονομίες πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτείνουν και ανατρέπουν για: Την αναγκαστική αναστολή της πολιτικής της λιτότητας, την επανεξέταση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας στο πλαίσιο της οικονομικής ενοποίησης, την έκδοση χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όλων των απαραίτητων επενδύσεων για την ανάκαμψη και την ολική επαναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολιτικές συνοχής και αλληλεγγύης καθώς και στην από κοινού διαχείριση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, όπου η πρώτη ενέργεια θα είναι η έκδοση ευρωομολόγου.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ: ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ-ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
3. ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣΤην Ιστορία δεν την γράφουν οι ιστορικοί ούτε την σχεδιάζουν οι πολιτικοί «επί χάρτου». Τα πράγματα, ο κόσμος, η ζωή μας προχωρούν προς τα εμπρός με τους αγώνες των εθνών, των λαών, των πολιτών. Οι στόχοι δεν πραγματοποιούνται νομοτελειακά. Κερδίζονται με μάχες, με οράματα, με αγώνες γενεών. Με παρρησία και τόλμη ας δηλώσουμε από την αρχή την ταυτότητά μας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΌΛΑ ΈΛΛΗΝΕΣ. Και δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχτούμε ως τετελεσμένο γεγονός σπιθαμή εθνικής συρρίκνωσης. Σε αυτές τις δραματικές στιγμές που ζούμε και, που επιταχύνουν καταιγιστικές εξελίξεις, πρέπει Ελλάδα και Κύπρος, ο Ελληνισμός να βρούμε ξανά τον ρόλο και την πορεία μας. Δεν μας ταιριάζει η μοιρολατρία που εναποθέτει στους άλλους τις λύσεις των δικών μας προβλημάτων. Δεν μας ταιριάζει η καταθλιπτική εικόνα της γενικής χρεοκοπίας, της παρακμής και της υποτέλειας που θέλουν να εμφανίσουν για την Ελλάδα, την Κύπρο, τον Ελληνισμό. Και όπως είπε ο Βάσος Λυσσαρίδης: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΈΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΌΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΜΗ, ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΈΝΑ ΜΕΤΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΩΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΈΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΥΠΟΘΑΛΛΑΣΙΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΈΝΑΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΚΥΠΡΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ». Ανακήρυξη της ΑΟΖ και διεθνής ενεργοποίηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ώστε να υπάρξει η οριοθέτησή της με δεδομένο ότι και το Καστελόριζο διαθέτει τη δική του ΑΟΖ, πρέπει να αποτελέσει σταθερό και αποφασιστικό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.Άμεσα να συζητηθεί στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του ΠΑΣΟΚ το περιεχόμενο της Εθνικής Στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ μετά τις εξελίξεις στην ΚΥΠΡΟ, τις ομιλίες Ερντογάν και Ομπάμα αντίστοιχα και την απουσία της τρικομματικής κυβέρνησης.
4. ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΟΙ ΙΔΡΥΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣΜετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα στην Κύπρο, επανέρχονται με εξίσου δραματικό τόνο και επίκαιρο τρόπο οι ιδρυτικές αρχές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος ότι: η Εθνική Ανεξαρτησία της Ελλάδας και του Ελληνισμού αποτελεί την προϋπόθεση για τον προσδιορισμό και την πραγμάτωση της Λαϊκής Κυριαρχίας, η Λαϊκή Κυριαρχία αποτελεί την προϋπόθεση για τον προσδιορισμό και την πραγμάτωση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, η Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί την προϋπόθεση για τον προσδιορισμό και την πραγμάτωση της Πολιτικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Σήμερα, ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Εθνική μας Αναγέννηση, οφείλει να συγκροτείται, να προσδιορίζεται και να πραγματώνεται στην Αναγέννηση της Δημοκρατικής και Σοσιαλιστικής Ελλάδας. Το όραμά μας είναι αυτό, και δεν το διαπραγματευόμαστε. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, γι αυτό είμαστε στο ΠΑΣΟΚ.
5. ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ‘’ΒΟΡΙΔΗΔΕΣ’’-ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΡΑ-ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΌΡΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥΓια εμάς υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και δεδομένα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Με κανέναν και για κανένα λόγο. Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε, ούτε στις πρώτες εκλογές- Μάϊο, ούτε στις δεύτερες- Ιούνιο, εντολή να κυβερνήσει. Η »Ν.Δ.» έχει την ευθύνη της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης. Δεν έχουμε τίποτε κοινό με τον Σαμαρά και τους ‘’Βορίδηδες’’. Όμως το μήνυμα των εθνικών εκλογών ήταν και ηχηρό και σαφές: η καλύτερη διαχείριση στα πλαίσια της δεξιάς πολιτικής δεν μας αφορά και επειδή η πολιτική όπως και η φύση απεχθάνονται το κενό, το ΠΑΣΟΚ ή αλλάζει και στρέφεται προς τα αριστερά ή τίθεται στο περιθώριο, γιατί άλλος πολιτικός σχηματισμός θα καταλάβει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη και δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποχώρηση από την Κυβέρνηση, ανανέωση παντού. Ανανέωση με πολιτικούς όρους, με συγκεκριμένα κριτήρια και με συνείδηση της παράταξης. Να μην ευτελίζουμε πια και την έννοια της ηθικής. Δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικότητα παντού, μακριά από τους χρηματιστηριακούς υπαλλήλους της πολιτικής και τους χρήσιμους υπάκουους ”δικούς μας”. Σοσιαλδημοκράτες που διαλύουν την κοινωνία δεν υπάρχουν. Κεντροαριστεροί που συναινούν σε απολύσεις, φτώχεια, απογοήτευση, και συντηρητικοποίηση της κοινωνίας δεν υπάρχουν. Αριστεροί που σε Κυβερνητικές θέσεις συμβιβάζονται και πυροβολούν κάθε κοινωνική ομάδα, δεν υπάρχουν. Σοσιαλιστές που επιτίθενται σε κάθε κοινωνική κατάκτηση και συνυπογράφουν τη μεγαλύτερη αντιμεταρρύθμιση, που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν.
6. ΤΟ 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚΣτο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μόνο διάλογος δεν έγινε. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, που ίσως να ήταν και η τελευταία: Για την ανάγκη του προοδευτικού επαναπροσανατολισμού της παράταξης. Για την ιστορική και μεγάλη ευθύνη, όσων αποφασίζουν ή όσων έχουν το βάρος της διαμόρφωσης των συνθηκών ανάκαμψης του κινήματος. Χωρίς επαναφορά της προοδευτικής πολιτικής στο προσκήνιο, χωρίς την αναγνώριση της πολιτικής ήττας και την αλλαγή πολιτικής πλεύσης, με τη συνέχιση της ίδιας δεξιάς πολιτικής μετά το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οδεύουμε ταχύτατα στη επόμενη εκλογική συντριβή. Όλοι εμείς που είμαστε σοσιαλιστές επιμένουμε ότι θέλουμε – μπορούμε – αγωνιζόμαστε να διοχετεύουμε τις δυνάμεις της αγοράς σε μια πορεία που σέβεται και υπηρετεί τον άνθρωπο και να κατοχυρώνουμε την κυριαρχία του πάνω σε αυτές. Για το ΠΑΣΟΚ, ως σοσιαλιστικό κόμμα, ισχύει λοιπόν ότι δεν μπορεί να ταυτιστεί με τις πολιτικές ήττας μιας ηγετικής ομάδας.Για εμάς υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και δεδομένα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Με κανέναν και για κανένα λόγο. Επειδή, το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε και ψήφισε πανηγυρικά την θέσπιση του απολύτου ασυμβιβάστου, μεταξύ της θέσης του μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της κατοχής θέσης στην Κυβέρνηση ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα καθώς και την οριστική και καθολική ρήξη με τον ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΣΜΟ και επειδή οι αποφάσεις των Συνεδρίων δεν υπόκεινται ούτε σε εκπτώσεις, ούτε σε συστολές και διαστολές: Να δημοσιοποιηθούν τα βίντεο και τα ηχητικά ντοκουμέντα του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. 7. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣΝα τελειώσουμε με το ψευδοδίλλημα της κυβερνητικής σταθερότητας. Αυτοί που διεκδίκησαν κυβερνητικές ευθύνες και διέλυσαν κάθε προσπάθεια συνεργασίας το προηγούμενο διάστημα, έχουν την ευθύνη για τις επιλογές τους. Η αποχώρηση από την κυβέρνηση Σαμαρά και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μαζί της, δεν σημαίνει ούτε ακυβερνησία, ούτε εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε, ούτε στις εκλογές του Μαΐου, ούτε στις εκλογές του Ιουνίου ,την εντολή να κυβερνήσει. Η »Ν.Δ.» διεκδίκησε με κάθε τρόπο και τελικά απέσπασε εκλογικά την ευθύνη της κυβέρνησης. Και έχει την ευθύνη της κυβέρνησης. Τ ο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης. Από τη θέση αυτή, να αξιοποιήσει όλα τα προσφερόμενα από το Σύνταγμα μέσα για να προχωρήσουν τα πράγματα προς όφελος της πατρίδας, της οικονομίας και  της  κοινωνίας. Η αυτόνομη στάση, η αυτόνομη πορεία, ο πολιτικός  αυτοπροσδιορισμός  είναι τα κομβικά στοιχεία για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ.«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ».————————
Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, συνοδευόμενος από τον Α. Σαουλίδη μέλος του Π.Σ. ΠΑΣΟΚ και τον Π. Κουκουλεκίδη μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, υπερασπίστηκε σθεναρά την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να εξηγήσει ότι αυτή η στάση είναι μονόδρομος. Άσκησε παράλληλα μονόπλευρη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στην σύσταση νέας κομματικής επιτροπής τύπου… «ΑΣΕΠ» για την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού του ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Ανδρουλάκης είπε χαρακτηριστικά: «Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης χρειάζεται όχι μόνο για αλλαγή προσώπων, όπως επιδιώκει η ΝΔ, αλλά για μια νέου τύπου εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης. Δεν γίναμε συνιστώσα της ΝΔ. Επιλέξαμε την συμφωνία για να έχει ο τόπος κυβέρνηση. Είναι μονόδρομος. Οι διαχωριστικές μας γραμμές είναι σαφέστατες, άλλο αν δεν τις λέμε… Θα αξιολογούμε όλους όσους μπουν στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα. Ο τρίτος δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας απέτυχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χάσαμε το κράτος πρόνοιας, μπροστά στην λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Και εδώ ζήσαμε περίοδο, όπου νεοφιλελεύθερες πολιτικές, βαπτίζονταν ως σοσιαλδημοκρατικές μνημόνιο υπήρξε ιστορικός συμβιβασμός της κεντροαριστεράς και όχι μια πολιτική επιλογή. Έχουμε ευθύνες φυσικά γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το ΠΑΣΟΚ ακόμη και στο 8% το έχει ανάγκη  ο τόπος μας. Είμαστε εδώ για να έχουμε δημόσιο προοδευτικό λόγο και όχι μόνο για να στηρίζουμε μια κυβέρνηση. Στόχος μας η μείωση της ανεργίας. Να αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής. Το παλιό σύστημα των διορισμών στο κράτος τελείωσε. Πρέπει να παράξουμε πλέον. Πρέπει ο κάθε πολίτης να μπορεί να πληρώνει αυτά που χρωστά στο κράτος. Χρειαζόμαστε πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ο Τσίπρας αγκαλιάζει τον γείτονα της ‘Χρυσής Αυγής’, τον Πάνο Καμμένο. Χρειαζόμαστε ένα νέο ηθικό κεφάλαιο. Πληγωθήκαμε πολύ ως ΠΑΣΟΚ. από συμπεριφορές που δεν άξιζαν στην δημοκρατική παράταξη».Η διαδικασία ξεκίνησε με την συμμετοχή περί των 89 μελών, φίλων και στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ ενώ απουσίαζαν οι πρώην 3 βουλευτές του Κινήματος στην Ημαθία. Η απόλυτη προστακτική προτροπή, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι μάλιστα, του Γραμματέα της ΚΠΕ Ν. Ανδρουλάκη να εστιαστούν οι τοποθετήσεις σε προτάσεις μόνον για το μέλλον του κινήματος, γιατί αυτό είναι το θέμα της σημερινής διαδικασίας δεδομένου, ότι η κριτική για το παρελθόν έγινε στον προσυνεδριακό διάλογο και το συνέδριο, βρήκε αντιστάσεις σε αρκετούς από τους παρευρισκομένους, που διαφώνησαν και το θεώρησαν αντιδημοκρατικό. «Από πότε στο ΠΑΣΟΚ ισχύουν αυτά τα αντιδημοκρατικά ήθη που δεν συνάδουν ούτε με την ηλικία σου, ούτε με την προσφορά σου στο ΠΑΣΟΚ σύντροφε Νίκο Ανδρουλάκη. Μιλάς σε ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αγωνιστές της δημοκρατικής παράταξης». «Η ατζέντα να είναι το μέλλον του κινήματος, κι όχι λόγια περί ανέμων και υδάτων», υπογράμμισε με αυστηρότητα ο κ. Ανδρουλάκης. «Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε διάλογος. Προσυνεδριακές διαδικασίες δεν έγιναν για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για την πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με τα μνημόνια και την τρικομματική Κυβέρνηση. Αυτά δεν είναι ούτε άνεμοι ούτε ύδατα Γραμματέα» του ανταπάντησαν. «Αν δεν ξέρουμε από πού ερχόμαστε και ποιοί είμαστε δεν ξέρουμε και που είναι ο δρόμος να πάμε. Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς το παρόν και το παρελθόν. Οφείλεις να έχεις γνώση και σεβασμό των ανθρώπων και της ιστορίας και να υπερασπίζεσαι τις δημοκρατικές διαδικασίες σύντροφε Ανδρουλάκη!». Αντί – Εισήγηση στον Νίκο Ανδρουλάκη κατέθεσε η Θούλη Σιδηροπούλου, υποψήφια Βουλευτής, ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων της διαδικασίας στην Βέροια. Η Θούλη Σιδηροπούλου ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή στην παρέμβαση της και κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη,  ως γραμματέα της ΚΠΕ να επιτρέψει, ώστε να συζητηθεί στο κορυφαίο συλλογικό όργανο και το θέμα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση και το περιεχόμενο της Εθνικής Στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ μετά τις εξελίξεις στην ΚΥΠΡΟ, τις ομιλίες Ερντογάν και Ομπάμα αντίστοιχα και την απουσία της τρικομματικής κυβέρνησης. Στην ομιλία της, μεταξύ των άλλων, ενώ χαιρέτισε  την ανάγκη  ανανέωσης στην πολιτική , κράτησε αποστάσεις από το περιεχόμενο, που της προσδίδει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού τα  νέα στελέχη της έχουν «δεσμούς με το Κράτος και με τους Δήμους! «. Υπηρετούν δε  την ίδια πολιτική, που στις τελευταίες Εθνικές εκλογές οι πολίτες εξέφρασαν τις αποστάσεις τους… καταψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ δύο φορές:« Για εμάς υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και δεδομένα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Με κανέναν και για κανένα λόγο. Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε, ούτε στις πρώτες εκλογές- Μάϊο, ούτε στις δεύτερες- Ιούνιο, εντολή να κυβερνήσει. Η »Ν.Δ.» έχει την ευθύνη της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης. Δεν έχουμε τίποτε κοινό με τον Σαμαρά και τους Βορίδηδες. Όμως το μήνυμα των εθνικών εκλογών ήταν και ηχηρό και σαφές: η καλύτερη διαχείριση στα πλαίσια της δεξιάς πολιτικής δεν μας αφορά και επειδή η πολιτική όπως και η φύση απεχθάνονται το κενό, το ΠΑΣΟΚ ή αλλάζει και στρέφεται προς τα αριστερά ή τίθεται στο περιθώριο, γιατί άλλος πολιτικός σχηματισμός θα καταλάβει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη και δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποχώρηση από την Κυβέρνηση, ανανέωση παντού. Ανανέωση με πολιτικούς όρους, με συγκεκριμένα κριτήρια και με συνείδηση της παράταξης. Να μην ευτελίζουμε πια και την έννοια της ηθικής. Δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικότητα παντού, μακριά από τους χρηματιστηριακούς υπαλλήλους της πολιτικής και τους χρήσιμους υπάκουους ”δικούς μας”. Σοσιαλδημοκράτες που διαλύουν την κοινωνία δεν υπάρχουν. Κεντροαριστεροί που συναινούν σε απολύσεις, φτώχεια, απογοήτευση, και συντηρητικοποίηση της κοινωνίας δεν υπάρχουν. Αριστεροί που σε Κυβερνητικές θέσεις συμβιβάζονται και πυροβολούν κάθε κοινωνική ομάδα, δεν υπάρχουν. Σοσιαλιστές που επιτίθενται σε κάθε κοινωνική κατάκτηση και συνυπογράφουν τη μεγαλύτερη αντιμεταρρύθμιση, που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν. Επειδή, το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε και ψήφισε πανηγυρικά την θέσπιση του απολύτου ασυμβιβάστου, μεταξύ της θέσης του μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της κατοχής θέσης στην Κυβέρνηση ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την οριστική και καθολική ρήξη με τον ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΣΜΟ ζητάω το βίντεο, τα ηχητικά ντοκουμέντα του Συνεδρίου να παρουσιαστούν δημόσια».Στις τοποθετήσεις τους οι δύο παρευρισκόμενοι νεολαίοι του κινήματος, Καγκελίδης και Σοφιανίδης, συμφώνησαν με την πρόταση της Αριστερής Πρωτοβουλίας, που εξέφρασε στην τοποθέτησή της νωρίτερα η Θούλη Σιδηροπούλου, για έξοδο του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και την αλλαγή της πολιτικής του σε σοσιαλιστική.Για το ήθος και το ύφος των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1996 και μετά μίλησε και ο πρώην Δήμαρχος και Νομάρχης Ημαθίας Ανδρέας Βλαζάκης καθώς και τις παραλείψεις της διακυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.Το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Δ. Μοραλίδης αναφέρθηκε εκτεταμένα στην επιχειρούμενη δεξιόστροφη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη του προοδευτικού επαναπροσανατολισμού της παράταξης. Καθώς και για την ιστορική και μεγάλη ευθύνη, αυτών που αποφάσισαν και συνδιαμόρφωσαν τις συνθήκες μεταλλαγής του κινήματος. Ο πρώην Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Ιορδάνης Ελευθεράκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πολιτική του καταστροφικού μονόδρομου του μνημονίου έχει ηττηθεί και οι συνέπειες του για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία ήταν και είναι καταστρεπτικές. Έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή φτωχοποίηση εκατομμύρια έλληνες  και  σε οικονομικοκοινωνική  διάλυση  είναι ορατή παντού. Διαλύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και απαξιώθηκαν πλήρως πολιτικά τα θέματα αξιοπιστίας, ειλικρίνειας και ήθους.

Σχολιάστε